Για τις ελλείψεις φαρμάκων μίλησε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, Ειρήνη Μαρκάκη. Στο ερώτημα τι φταίει, η κ. Μαρκάκη απάντησε πως η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και του μετέπειτα πολέμου στην Ουκρανία. «Οι δραστικές ουσίες που παράγονταν στην Κίνα και στην Ινδία σε ένα ποσοστό 80% περιορίστηκαν. Ας πούμε στην Ινδία η παρακεταμόλη, που εκεί παρασκευάζεται στο 100%, κρατήθηκε για τον τοπικό πληθυσμό. Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι χώρες που παραδοσιακά μας προμηθεύουν, μείωσαν την παραγωγή λόγω νοσήσεων και συνακόλουθης μείωσης προσωπικού. Σταμάτησαν επί μήνες να λειτουργούν ολόκληρα εργοστάσια όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη.»
«Καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα»
Ωστόσο, συγκρίνοντας την κατάσταση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η κ. Μαρκάκη συμμερίζεται την άποψη του Υπουργείου Υγείας, ότι δηλαδή στην Ελλάδα η κατάσταση είναι καλύτερη. «Κι αναφέρομαι στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία που έχει πανάκριβο φάρμακο κι εκεί έχουν δηλωθεί 800 φάρμακα σε έλλειψη. Στη Γερμανία υπάρχουν ελλείψεις σε σοβαρά φάρμακα, γι’αυτό η κυβέρνηση είπε ότι θα κάνει προσπάθειες να επαναφέρει μέρος της παραγωγής στη χώρα. Είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε σπουδαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Παράγει γενόσημα κι αρκετά πρωτότυπα φάρμακα και αυτό βοηθά στο να μην εμφανίζονται οι ελλείψεις. Ένα κράτος για να είναι ελεύθερο πρέπει να είναι και αυτόνομο από την πλευρά του φαρμάκου.»
Σε έλλειψη και οι συσκευασίες
Ωστόσο, ελλείψεις δεν υπάρχουν μόνο στις φαρμακευτικές ουσίες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική ουσία είναι σε επάρκεια, δεν υπάρχουν όμως οι συσκευασίες για να μπει. «Δηλαδή για να καταλάβετε, αυτήν τη στιγμή στις δυο μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που παράγουν ινσουλίνες, η μια δεν έχει βελόνες οι οποίες όλες παράγονται στην Κίνα κι από την άλλη λείπουν κάποια φιαλίδια για τον ορό», πρόσθεσε η κ. Μαρκάκη.
Ελλείψεις vs Οικονομικό συμφέρον
Μέρος του προβλήματος είναι κι η διάθεση ποσοτήτων βάσει οικονομικών συμφερόντων. «Δε σας κρύβω ότι ο δικός μας ο Σύλλογος διαπίστωσε ότι κάποιες μεγάλες πολυεθνικές εισήγαγαν την τελευταία τριετία μικρότερες ποσότητες στην Ελλάδα, χωρίς να έχει μειωθεί αντίστοιχα η συνταγογράφηση. Αυτό λοιπόν το θέσαμε υπόψη του Υπουργείου κι εξήγγειλε ελέγχους. Σε δυο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν είναι μέλη του συλλόγου, πήρε τις άδειες και πολύ καλά τους έκανε. Όποιοι αρνούνται τον έλεγχο, πολύ καλά θα κάνει, είτε λέγεται εταιρεία, είτε λέγεται φαρμακαποθήκη, είτε λέγεται φαρμακείο να τους πάρει την άδεια» τόνισε η κ. Μαρκάκη.
Όπως εξήγησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα σε 300-400 σκευάσματα δεν υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα για να καλυφθούν με ευχέρεια οι πάντες. Επομένως, γι’ αυτά απαγορεύονται οι εξαγωγές. «Υπήρξε από ένα ελληνικό εργοστάσιο, από τα μεγαλύτερα που έχουμε και που αντιπροσωπεύει παιδικό σιρόπι, μια περίοδος έλλειψης. Αυτά όμως δεν είναι εξαγώγιμα φάρμακα» σημείωσε η κ. Μαρκάκη.
Πιο συγκεκριμένα, για τις παράλληλες εξαγωγές που είναι ιδιαιτέρως επικερδείς για τους εξαγωγείς, αφού προωθούνται σε χώρες όπου η τιμή των φαρμάκων είναι υψηλότερη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, δεν αρνήθηκε ότι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγεται, άλλωστε σύμφωνα με την ίδια, η ενδοκοινοτική διακίνηση φαρμάκων ενθαρρύνεται από την Ε.Ε., ωστόσο παράλληλα πρόσθεσε πως από το 2013 λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ανακοινώνεται από τον ΕΟΦ η λίστα με τα φάρμακα που επιτρέπεται κι απαγορεύεται να εξάγονται. «Όταν ένα φάρμακο κινδυνεύει να βγει σε έλλειψη, εντάσσεται κατευθείαν στην απαγόρευση και μάλιστα για να γίνει πώληση σε άλλο κράτος, υπάρχει ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ όπου σε πραγματικό χρόνο ανεβάζει ο ενδιαφερόμενος τα φάρμακα που θέλει να στείλει σε άλλη χώρα και παίρνει την έγκριση για να μπορεί να τα στείλει». Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης αυτού του μηχανισμού ελέγχου, εκείνη απάντησε: «Αν κάποιος επιτήδειος πάει από τα φαρμακεία και συλλέξει φάρμακα, είτε εις γνώσιν είτε εν αγνοία του φαρμακοποιού, προκειμένου να τα εξάγει. Εμείς έχουμε υπολογίσει ότι είναι πολλά τα εκατομμύρια που φεύγουν έτσι. Γι’αυτό η λύση είναι για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη να υπάρχει συνταγογράφηση και μάλιστα ηλεκτρονική, ώστε να μπορεί να ελέγχεται και ο φαρμακοποιός κι εμείς. Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε δηλώσει τα αποθέματά μας στον ΕΟΦ σε ειδική πλατφόρμα κι όποια ώρα και στιγμή θέλουν, μπορούν να ελέγξουν την αντιστοιχία με τα ράφια μας.»
«Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων»
Κλείνοντας, η Ειρήνη Μαρκάκη ανέφερε πως οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι μόνο ελληνικό διαχρονικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό και μάλιστα αποτυπώνεται σε μελέτες της PGEU, του ευρωπαϊκού οργάνου των φαρμακοποιών, στις οποίες καταγράφονται οι ελλείψεις και κατά τα προηγούμενα χρόνια στα διάφορα κράτη κι επισημαίνεται ο χρόνος που δαπανά ο φαρμακοποιός εβδομαδιαίως στην αναζήτηση φαρμάκων.