Την εκτίμηση πως η Μεγάλη Ηλεκτρική Διασύνδεση έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει κυρίως επιχειρηματικά συμφέροντα έκανε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης.
Όπως είπε η αντίδραση των κατοίκων της Δαμάστας είχε αποτέλεσμα όχι μόνο προς τα ανταποδοτικά αλλά και ως προς τις αλλαγές που υπήρξαν στην μελέτη. Παράλληλα επεσήμανε πως θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης.
«Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Δαμάστας έφεραν και τις αλλαγές στη μελέτη αλλά και τα ανταποδοτικά που δόθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ. Θεωρώ όμως πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης. Ακόμα και εν μέσω καραντίνας θα μπορούσε να υπάρξει διαβούλευση καθώς υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα για να γίνουν και συναντήσεις διαδικτυακά. Σίγουρα το καλώδιο είναι θετικό γιατί θα κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ που το καύσιμο τους είναι το πετρέλαιο.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παπαδάκης.
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου επεσήμανε όμως πως η Μεγάλη Μλεκτρική Διασύνδεση δεν έγινε μόνο για την ενεργειακή κάλυψη του νησιού και για το κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματιών.
«Αυτό που εμείς λέμε είναι πως ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση σε σχέση και με τη μικρή έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δυστυχώς στην Κρήτη ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που όλες οι βουνοκορφές θα καλυφθούν από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Δεν λέμε όχι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέμε όχι στον τεράστιο αριθμό μονάδων που έχουν αδειοδοτηθεί και στη χωροθέτηση που γίνεται ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, ή σε περιοχές NATURA. Έτσι θα πιεστούν άλλες χρήσεις γης όπως η γεωργία η μελισσοκομία ακόμα και ο τουρισμός της Κρήτης δεν θα μείνει ανεπηρέαστος.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παπαδάκης.