Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές δομές, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έκτακτο, μεγάλων απαιτήσεων, περιστατικό σε ελάχιστο χρόνο. Ωστόσο, η δήλωση του Πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Γιαννακόπουλου, καταδεικνύει πως οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή μπόρεσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της τραγωδίας. «Εμείς προετοιμαστήκαμε για ένα μεγάλο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς βλέπαμε σάκους να πηγαίνουν κατ’ευθείαν στο νεκροτομείο. Αν βάλετε κάτω τους αριθμούς, θα δείτε ότι για κάθε έναν τραυματία αντιστοιχούσε κι ένας νεκρός» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη. Μάλιστα, πέρα από τα δημόσια νοσοκομεία, τέθηκαν σε επιφυλακή και οι ιδιωτικές δομές υγείας της περιοχής και το στρατιωτικό νοσοκομείο, χωρίς όμως εν τέλει να χρειαστεί η συνδρομή τους.
«Εγώ πιστεύω ότι σε επίγεια δυστυχήματα μέσων μαζικής μεταφοράς, ίσως είναι το χειρότερο που υπήρξε μέχρι τώρα στη χώρα. Δεν υπάρχει τέτοιο δυστύχημα επίγειο που να αντιστοιχεί ένας νεκρός για κάθε ένα τραυματία. Η αναλογία αυτή είναι απίστευτη» τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο για μέσο όρο ηλικιών 23-25 ετών. «Δηλαδή όταν λέμε ότι στην εντατική βρίσκεται ένας ηλικιωμένος, εννοούμε έναν 46 ετών, βάσει της ηλικιακής σύγκρισης με τους άλλους».
«Οι επιβάτες κάλεσαν το ΕΚΑΒ»
Τα πρώτα λεπτά μετά το δυστύχημα περιέγραψε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας. Τα τηλεφωνήματα τόσο στο ΕΚΑΒ, όσο και στο 112 έπεφταν «βροχή» από τους επιβάτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν όπως ήταν φυσικό το ακριβές σημείο όπου βρίσκονταν, ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. «Δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε τις κλήσεις των επιβατών. Έτσι ξεκινήσαμε εμείς να πηγαίνουμε προς το σημείο κι όταν φτάσαμε εκεί διαπιστώσαμε το μέγεθος της καταστροφής που είχε γίνει. Το ΕΚΑΒ ήταν το πρώτο που έφτασε κι αυτό που αντικρίσαμε ήταν τα βαγόνια να είναι το ένα πάνω στο άλλο. Μας λέγανε ότι είχε εκτροχιαστεί. Έχουμε ζήσει και στο παρελθόν εκτροχιασμό με λίγους κι ελαφρά τραυματίες, πάλι εδώ στην περιοχή μας στη Λάρισα. Αλλά αυτό που συνέβη εκεί, δεν είχε καμία σχέση. Υπήρχαν δεξιά κι αριστερά άνθρωποι οι οποίοι από τη σύγκρουση είχαν εκτοξευθεί έξω από τα βαγόνια, ενώ παράλληλα έπρεπε να ψάξουμε να δούμε αν υπήρχαν άνθρωποι πιο μακριά και δε φαίνονταν λόγω σκότους. Την ίδια ώρα δεν μπορούσαμε να επέμβουμε παντού λόγω φωτιάς.»
Σύμφωνα με τον κ. Γούλα 7 λεπτά μετά την πρώτη κλήση το ΕΚΑΒ βρέθηκε στο σημείο του δυστυχήματος. Σε 20 λεπτά τα ασθενοφόρα ήταν 17 και μια ώρα μετά είχαν αυξηθεί σε 40. «Υπήρχαν πολυτραυματίες, εγκαυματίες, άτομα με κατάγματα άνω και κάτω άκρων, κακώσεις στη σπονδυλική στήλη. Ήταν όλο το φάσμα τραυματιών. Παράλληλα, η εισπνοή ζεστού καπνού από τη φωτιά προκάλεσε σε κάποιους αναπνευστικά προβλήματα.» Οι επιβάτες σοκαρισμένοι, μέσα στο σκοτάδι, καλούσαν σε βοήθεια, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είχε συμβεί και βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε μια κόλαση.
Μολονότι για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ οι σκληρές εικόνες είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, ο κ. Γούλας ξεκαθάρισε πως οι εικόνες που αντίκρισαν τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται να σβηστούν ποτέ από το μυαλό τους, όπως κι οι εικόνες από το δυστύχημα στα Τέμπη το 2003 με το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές από την Ημαθία.