Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην Κρήτη, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το ποσοστό των υγειονομικών που επιθυμεί να εμβολιαστεί είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
«Τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στο Βενιζέλειο, θα έλεγα και στο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και θα αυξάνεται διαρκώς μέχρι την ημέρα που θα τεθούν να εμβολιαστούν» ανέφερε ο κ. Βαβουρανάκης.
Ερωτηθείς για το πότε θα εμβολιαστούν οι ιδιώτες γιατροί ο κ. Βαβουρανάκης απάντησε πως όπως έχει ανακοινωθεί ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι κλινικές και οι γιατροί με τους οποίους συνεργάζονται και τέλος θα εμβολιαστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί. «Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος του Γενάρη, τουλάχιστον αυτό είναι στις προθέσεις. Δεν το σχεδιάζουμε εμείς. Ο σχεδιασμός χρειάζεται βελτιώσεις κι εμείς σαν Ιατρικοί Σύλλογοι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Βαβουρανάκη, ο στόχος είναι κρατηθεί όρθια η κοινωνία και όχι μόνο το να ανοίξουν τα σχολεία. «Βλέποντας και τα σημερινά κρούσματα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια μείωση κρουσμάτων. Σήμερα ήταν 36 οι θάνατοι, η τελευταία φορά που ήταν κάτω από 40 ήταν στις 8/11/2020. Παρόλο που υπάρχει πτώση των διασωληνωμένων εξακολουθούν να παραμένουν υψηλοί. Είμαστε επίφοβοι, μήπως υπάρξει κάποια αναζωπύρωση. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα για να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, η χαλαρότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, θα «βρεθεί μπροστά μας» ενώ όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με το σημερινό δελτίο του ΕΟΔΥ, το Ηράκλειο είναι δεύτερο στην επικράτεια σε αριθμό κρουσμάτων, με πρώτο το Λασίθι. «Έχουμε μια καλή απεικόνιση των κρουσμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Είναι πολύ εύκολο από ένα κρούσμα που δεν θα αξιολογηθεί σωστά, να έχουμε έχουμε θέμα και στο νησί μας».
Ο κ. Βαβουρανάκης σημείωσε πως όλα τα ιατρεία στην πόλη, λειτουργούν με ραντεβού επιμηκύνοντας έτσι τον χρόνο που έχει ο κάθε ασθενής με το γιατρό του. «Έχει σημασία κανείς, να επικοινωνεί με το γιατρό του και θα έπρεπε έτσι να λειτουργεί και στον εμβολιασμό. Εκείνος που θα κρίνει αν ένας πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί είναι ο γιατρός του».
Τέλος, ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε πως ο μαζικός εμβολιασμός είναι το επιθυμητό και κλείνει τον κύκλο της ανασφάλειας. «Χτίζουμε όλοι μαζί το τείχος ανοσίας. Σε κάθε ιατρική πράξη θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Κάθε άλλη προσπάθεια μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες δεν θα μπορούν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν».