Οι εξωφρενικές ανατιμήσεις που έχουν υποστεί τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές, το τελευταίο διάστημα, προκαλούν ασφυξία στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης θέλησε να διευκρινίσει πως το θέμα των ανατιμήσεων, δεν είναι καινούριο φαινόμενο αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. «Άρχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές των δημητριακών πολύ γρήγορα πριν από 1 χρόνο, είχαμε αύξηση περίπου 80% στα δημητριακά, η οποία είχε απορροφηθεί κυρίως από τον πρωτογενή τομέα, υπήρξε αύξηση στα λιπάσματα σταδιακή πριν τον πόλεμο, που ήταν πάνω από 100% και είχε απορροφηθεί από τον πρωτογενή τομέα. Ο καταναλωτής επειδή συναντά την κρίση έχει αρχίσει να συναντά τον εφιάλτη των ανατιμήσεων στην ενέργεια, πριν τον πόλεμο».
Πρόσθεσε δε, πως οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πως υπήρξε μια αύξηση ιλιγγιώδης του ενεργειακού κόστους, που με τη σειρά του έχει προκαλέσει αύξηση της παραγωγής των εφοδίων, δηλαδή των λιπασμάτων και της ίδιας της ενέργειας. «Παράλληλα είχαμε αυξήσεις στο ανελαστικό αγαθό του ανθρώπου και αυτή τη στιγμή που συμβαίνουν γεωπολιτικές αλλαγές, η Ευρώπη και ο τόπος μας είναι σε μια κατάσταση απίστευτα εκτεθειμένη».
Ο κ. Στεφανάκης τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Όταν η Ευρώπη διαχωρίζει τη θέση της από την περιοχή που τροφοδοτούνταν γιατί περίπου το 50% του καλαμποκιού της Ευρώπης ερχόταν από τη Ρωσία και Ουκρανία, η Ουκρανία σήμερα είναι στην ουσία σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένη και στη Ρωσία έχουμε εμπάργκο. Όλο αυτό θα δημιουργήσει σε εμάς απίστευτα μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, που είχαμε μάθει να τα εισάγουμε σε φθηνές τιμές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είχε αρχίσει μια διαδικασία που πήγαινε πίσω τον τιμάριθμο και ανεβάζει το κόστος ζωής του ανελαστικού αγαθού του ανθρώπου που είναι το τρόφιμο».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, η Κρήτη στα πλαίσια της εξέλιξης και της ανάπτυξης φρόντισε και έχει μια ισορροπία. «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό αγροδιατροφικό τομέα που είναι εξαρτημένος από τα δημητριακά, γιατί κάνουμε άλλες παραγωγές. Κοντολογίς, στην ουσία οι ανάγκες του τοπικού πληθυσμού της Κρήτης είναι καλυμμένες. Ασφαλώς θα υπάρξει η ανατίμηση του κόστους ζωής, από τους δύο συντελεστές την ενέργεια και των πρώτων υλών αλλά δεν θα υπάρξει θέμα επάρκειας. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όμως και οργάνωση για να μην πάθουμε ζημιά, στην βαριά μας βιομηχανία που είναι ο τουρισμός».
Κλείνοντας, ο κ. Στεφανάκης σημείωσε πως δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχεδιασμός. «Αν πιάσει πανικός τους καταναλωτές με το δεδομένο, ότι υπάρχει επάρκεια αλλά η τιμή θα αλλάζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα δούμε λύσεις. Εμείς όμως πρέπει να αντιδράσουμε, να σεβαστούμε αυτό που λέγεται τρόφιμο. Έχουμε απαξιώσει, επειδή το βρίσκαμε φθηνό το κρέας. Ένα πανάκριβο και πολύτιμο τρόφιμο, να του συμπεριφερόμαστε απαράδεκτα, να κάνουμε καταχρήσεις και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε. Να αποδειχθούμε ότι αυτά θα έχουν κόστος στη ζωή μας και να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε την ευκαιρία και το σταθερό βηματισμό της βαριάς βιομηχανίας της Κρήτης, τον τουρισμό».