«Η ιδιαίτερη συγκυρία της ταυτόχρονης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού την προσεχή περίοδο απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Στόχος είναι να μειωθούν οι πιθανότητες ταυτόχρονης προσβολής των πολιτών που θα επιβαρύνει την κατάστασή τους αλλά και η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
«Το εμβόλιο της γρίπης είναι πάντα μια υψηλή προστασία γι’ αυτόν που το κάνει καθώς δεν προκαλεί νόσο. Μια από τις λανθασμένες εντυπώσεις είναι ότι κάναμε το εμβόλιο και αρρωστήσαμε από γρίπη ή αρρωστήσαμε πιο πολλές φορές. Αυτό όμως συμβαίνει όταν κάποια περίοδο η επιδημιολογία των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι πιο επιβαρυμένη. Δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο μάς έριξε την άμυνα και γι’ αυτό αρρωστήσαμε περισσότερο. Και 70% αποτελεσματικότητα να πάρουμε, είναι θετικό. Άλλωστε τα κοινά κρυολογήματα τα περιμένουμε. Δεν κάνουν υψηλό πυρετό που διαρκεί ή μυαλγίες όπως ο κορψνοϊός. Αν αυτά πρέπει να διευκρινιστούν, υπάρχουν τα rapid tests που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση» ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου η οποία έθεσε και το ερώτημα, αν το άτομο που λέει ότι νόσησε από γρίπη, είχε όντως γρίπη καθώς όλες τις ιώσεις του αναπνευστικού συνήθως έτσι τις ονομάζουμε.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών η κα. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «πολλοί γονείς θέλουν να κάνουν το εμβόλιο σε υγιή παιδιά πιστεύοντας ότι δεν θα αρρωστήσουν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Όμως το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει συγκεκριμένα από τον ιό της γρίπης, όχι από άλλους. Επίσης, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας δεν συστήνει τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 6 μηνών. Θα εμβολιαστούν τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και δυστυχώς αυτά είναι που δεν εμβολιάζονται, όπως και οι ενήλικες» πρόσθεσε.
Όσο για το ενδεχόμενο να μην φτάσουν τα εμβόλια, η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε «ότι δεν είναι λίγα τα τέσσερα εκατομμύρια δόσεις φέτος, πέρυσι ήταν ένα εκατομμύριο λιγότερες. Εάν φτάσουμε στο σημείο να εξαντληθούν, θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια εμβολίων».
Ειδικά για τους ενήλικες, η κα Θεοδωρίδου τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν εμβόλια που επίσης πρέπει να κάνουν όπως το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου που πρέπει να γίνεται ανά δεκαετία και η δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίδιδας . Για το εμβόλιο της γρίπης φέτος απαιτείται για όλους ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς η Εθνική Επιτροπή θέλει μια καταγεγραμμένη κίνηση των εμβολίων. Συνεπώς οι υγιείς που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, θα έχουν υπομονή να εμβολιαστούν οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα.
Ακούστε την κα. Θεοδωρίδου: