Πράσινο τσάι και μέλι: Πώς λειτουργούν μαζί για να ενισχύσουν την υγεία

Πρέπει να διαβάσετε

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από πολλές χρόνιες ασθένειες, αν και η έρευνα για τα προστατευτικά του αποτελέσματα δεν είναι απόλυτα συνεπής.

Το πράσινο τσάι συχνά συνδυάζεται με μέλι για ένα πιο γλυκό και απολαυστικό ζεστό ρόφημα. Το μέλι μπορεί επίσης να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, χάρη σε αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με μέλι.

Πράσινο τσάι: Διατροφική αξία

Το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες, αλλά με πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πολυφαινόλες και μέταλλα, που συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Υπάρχει πράσινο τσάι τόσο με όσο και χωρίς καφεΐνη. Αν και ο καθένας ανταποκρίνεται στην καφεΐνη διαφορετικά, η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη, όπως καλύτερη εστίαση και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Το πράσινο τσάι και το τσάι matcha (μια παραλλαγή του πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται από τα ίδια φύλλα) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις. Αυτές έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσει το στρες, το οποίο προσφέρει οφέλη για την ψυχική υγεία. Αυτή η επίδραση μπορεί να σχετίζεται με την περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε L-θεανίνη.

Εκτός από την καταπολέμηση του στρες, το πράσινο τσάι με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει καλύτερη συνολική υγεία.

Μέλι: Διατροφική αξία

Το μέλι είναι ένα γλυκαντικό που έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία σε πολλούς πολιτισμούς επί αιώνες. Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακεςΈνα κουταλάκι του γλυκού έχει περίπου 6 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και 21 θερμίδες.

Παραδοσιακά, το μέλι χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία πολλών καταστάσεων, από λοιμώξεις του λαιμού και άσθμα μέχρι έκζεμα και πληγές. Η έρευνα υποστηρίζει ορισμένες από αυτές τις χρήσεις, ειδικά στη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και εκζέματος.

Σήμερα, το μέλι (ειδικά το ωμό) κερδίζει την προσοχή των επιστημόνων χάρη στα αντιοξειδωτικά του. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο παρέχει πραγματικό όφελος για την υγεία.

Αν και το μέλι μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία από κάποια άλλα γλυκαντικά, εξακολουθεί να είναι ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μια μελέτη έδειξε ότι το μέλι έχει παρόμοια μεταβολική επίδραση στο σώμα με την λευκή ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, αλλά άλλες έρευνες σε αυτόν τον τομέα είναι ασυνεπείς. Έτσι, όταν προσθέτετε μέλι στο πράσινο τσάι σας, καλό είναι να βάζετε λίγη ποσότητα.

Η American Heart Association συνιστά να διατηρείτε την προστιθέμενη ζάχαρη σε λιγότερα από 25 γραμμάρια/ημέρα για τις γυναίκες και 36 γραμμάρια/ημέρα για τους άνδρες. Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης στο 10% των συνολικών θερμίδων σας κάθε μέρα.

Πράσινο τσάι και μέλι: Οφέλη για την υγεία

Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το μέλι μεμονωμένα προσφέρουν ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά μαζί μπορεί να προσφέρουν ακόμη περισσότερα.

Μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης

Τόσο το ζεστό τσάι όσο και το μέλι είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου. Αλλά η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με μέλι μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από το να καταπραΰνει απλώς τον λαιμό σας.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και πιθανώς ακόμη και στην μείωση του κινδύνου του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά δεν είναι σαφές πόση ποσότητα πρέπει να πίνετε για να έχετε οφέλη.

Έρευνα έχει δείξει μια σύνδεση μεταξύ των κατεχινών (ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι) και χαμηλότερα ποσοστά γρίπης, καθώς και λιγότερα συμπτώματα. Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι το πράσινο τσάι με μέλι δεν μπορεί να θεραπεύσει φυσικά καμία κατάσταση.

Τα στοιχεία είναι ανάμικτα για το πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνετε για να δείτε τα οφέλη ανακούφισης των συμπτωμάτων. Ορισμένες μελέτες προτείνουν μόλις 3 φλιτζάνια ημερησίως, ενώ άλλες εξέτασαν τα επίπεδα κατεχινών που βρίσκονται σε 10 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού.

Η προσθήκη μελιού στο πράσινο τσάι μπορεί να το κάνει πιο εύγευστο μειώνοντας λίγη από την πικρία, οδηγώντας σας να πίνετε περισσότερο, κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενυδάτωση, όταν είστε άρρωστοι.

Κάνει καλό στα δόντια

Ίσως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα ζαχαρούχο ρόφημα θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη στα δόντια. Αλλά έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με μέλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και μελιού μαζί μείωσε το βακτήριο Streptococcus mutans (που συμβάλλει στην τερηδόνα) στο στόμα των νεαρών αγοριών. Άλλες, παλαιότερες μελέτες έχουν προτείνει ότι το μέλι μπορεί να είναι καλύτερο για τα δόντια σας από την επιτραπέζια ζάχαρη.

Ωστόσο, απαιτείται πιο ενημερωμένη έρευνα σχετικά με το πόσο είναι ασφαλές να πίνετε και εάν υπάρχει πραγματική προστατευτική δράση.

Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του διαβήτη

Όσον αφορά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη είναι τα καλύτερα. Ωστόσο, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με μέλι μπορεί να είναι ασφαλές (ή ακόμα και χρήσιμο) για άτομα με διαβήτη.

Μια παλαιότερη ανάλυση 17 μελετών έδειξε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τη γλυκόζη νηστείας και το HgA1C, σημαντικούς δείκτες αίματος για τον διαβήτη.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να είναι καλύτερο από άλλα είδη ζάχαρης για άτομα με διαβήτη.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να είμαστε σίγουροι ότι το πράσινο τσάι με μέλι μπορεί να έχει αυτά τα οφέλη. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη έρευνα για το πόσο πράσινο τσάι με μέλι είναι ασφαλές να πίνουν οι διαβητικοί.

Εάν έχετε διαβήτη, συνιστάται να περιορίσετε τα πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένου του μελιού.

Πράσινο τσάι και μέλι: Προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες

Το πράσινο τσάι και το μέλι φαίνεται να προσφέρουν πολλά πιθανά οφέλη, τόσο μεμονωμένα, όσο και όταν τα απολαμβάνετε μαζί. Ωστόσο, η υπερβολή μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται καλά λίγη καφεΐνη. Αλλά εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή είστε έγκυος, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωσή σας σε 1-2 φλιτζάνια ημερησίως. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη.

Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι μπορεί να διακόψει τον ύπνο. Επομένως είναι καλύτερο να περιορίσετε την ποσότητα που πίνετε το απόγευμα, ή το βράδυ, εκτός εάν είναι ντεκαφεϊνέ.

Επιπλέον, συνιστάται να διατηρείτε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά και το μέλι. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πόσο προσθέτετε στο τσάι σας και πόσα φλιτζάνια πίνετε την ημέρα.

Πράσινο τσάι και μέλι: Περιληπτικά

Και τα δύο ξεχωριστά προσφέρουν πιθανά οφέλη για την υγεία. Αλλά η κατανάλωση τους μαζί μπορεί να είναι ακόμη πιο ωφέλιμη.

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών. Τέτοιες είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη ψυχικής υγείας.

Το μέλι είναι ένα γλυκαντικό που έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Μπορεί να έχει καταπραϋντική δράση στον πονόλαιμο και να συμβάλλει στη θεραπεία του εκζέματος.

Ωστόσο, προσέξτε τόσο την περιεκτικότητα σε καφεΐνη όσο και την πρόσθετη ζάχαρη, όταν πίνετε αυτό το ρόφημα. Εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, προτιμήστε πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη. Αλλιώς πίνετε μόνο 1-2 φλιτζάνια καθημερινά με λίγο μέλι για γεύση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα