Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
27.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες στη Νέα Αλικαρνασσό

Πρέπει να διαβάσετε

Το «πράσινο φως» έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα με τις αμφιλεγόμενες καταπατήσεις που είχαν γίνει στις προσφυγικές ιδιοκτησίες στη Νέα Αλικαρνασσό.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα γεγονός που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια! 

«Το 1993 βγήκε ένας νόμος που επέτρεπε σε συμπολίτες που κατείχαν αυθαιρέτως, ένα κομμάτι γης σε ένα δήμο ή μια κοινότητα, να το εξαγοράσουμε υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι κυριότερες ήταν ότι αυτός που κατείχε το κομμάτι, να είναι κάτοικος της περιοχής επί δέκα χρόνια ή δημότης, να είναι κτίριο κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και να μην έχει ο κάτοχος πουθενά άλλο κτίσμα, με τις ίδιες χρήσεις. Έγιναν πολλές αιτήσεις που από αυτές εγκρίθηκαν 70 από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρνασσού το 1995-1996 και ορίστηκε η τιμή για την εξαγορά τους. Ήταν τρεις περιοχές, τα Σφαγεία, γύρω από το γήπεδο Ηροδότου και τα Θαλασσινά. Σε κάθε μια από τις περιοχές ορίστηκε μια τιμή ανά τετραγωνικό 5.000 δραχμές για τα Σφαγεία, 10.000 για τη δεύτερη περιοχή και 12.000 για τα Θαλασσινά» τόνισε ο κ. Βασιλάκης και συνέχισε: «Οι συμπολίτες μας που επελέγησαν μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, από τον τότε δήμο Νέας Αλικαρνασσού με δήμαρχο τον κ. Πατεράκη, πήγαν και κατέθεσαν τα χρήματα σε 6 αιτήσεις για να αποκτήσουν αυτή τη γη. Όσοι μπόρεσαν, δεν είναι βέβαιο ότι τα κατέθεσαν όλοι, επειδή τα κατέθεσαν στη ΔΟΥ και όχι στο δήμο, δεν έχουμε πλήρη εικόνα, ποιοι έχουν ξεπληρώσει. Είναι σίγουρα 27 που δεν έχουν φέρει αποδείξεις και εκκρεμούν, για να ξέρουμε ότι έχουν ξεπληρώσει».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, οι άνθρωποι που έχουν πληρώσει τα ακίνητα αυτά, δεν μπόρεσαν να κάνουν συμβόλαιο επειδή υπήρχε νόμος που απαγόρευσε την κατάτμηση των κληροτεμαχίων, αυτό καταργήθηκε το 2012 και απελευθερώθηκε η αγορά των κομματιών από τα κληροτεμάχια. 

«Ταυτόχρονα όμως, το 2011 ψηφίστηκε ο νόμος για τα αυθαίρετα που απαγόρευε τη μεταβίβαση αυθαιρέτων οικοδομών, η τακτοποίηση ήταν αδύνατη γιατί ιδιοκτήτης ήταν ο δήμος και όχι ο κατέχων αυτά και τελικά βρήκαμε τη λύση. Να μας κάνουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα αναλάβουν τα έξοδα της τακτοποίησης και τα συμβολαιογραφικά και εμείς να αναθέσουμε την τακτοποίηση των ακινήτων. Αυτό έγινε μετά από αρκετή σκέψη και συνεννοήσεις, κυρίως δύο υπαλλήλων του δήμου που προέρχονται από τη Νέα Αλικαρνασσό. Χθες φέραμε την πρώτη αίτηση, του κ. Γεώργιου Σφακιανάκη που κληρονόμησε από τη μητέρα του αυτό το ακίνητο και περάσαμε πιλοτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί πρέπει να περάσει από το Δ.Σ. και να εγκρίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Είχα τη χαρά να δω όλους τους συναδέλφους μου, να ψηφίζουν αυτή την εισήγηση περιμένουμε την έγκριση της Αποκεντρωμένης και αν αυτό συμβεί, όπως ελπίζουμε, θα μπορέσουμε να φέρουμε και τις υπόλοιπες αιτήσεις των συμπολιτών μας για να λύσουμε το θέμα» τόνισε κλείνοντας, ο κ. Βασιλάκης.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα