Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «επαρκές απόθεμα» βομβών διασποράς και ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να τις χρησιμοποιήσει αν τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Βεβαίως αν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να προβούμε σε δράση αντιποίνων», δηλώνει ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, αποσπάσματα από την οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Ουκρανία έχει λάβει βόμβες διασποράς από τις ΗΠΑ, πυρομαχικό που έχει απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες.
Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να τις χρησιμοποιήσει μόνον σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.
Σκοτώνουν αδιακρίτως
Σημειώνεται ότι τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», εκρηκτικά μικρού μεγέθους που διασπείρονται σε μεγάλη έκταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλα όταν πέφτουν στο έδαφος και μετατρέπονται de facto σε νάρκες κατά προσωπικού.
Από στρατιωτική σκοπιά, θεωρούνται χρήσιμα καθώς επιτρέπουν να πλήττονται μεγάλοι εχθρικοί σχηματισμοί, πίστες αεροδρομίων, ή περιοχές για να εμποδιστεί η προέλαση των αντιπάλων.
Όμως –από τη φύση τους– σκοτώνουν αδιακρίτως, κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ως το 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και μπορεί να εγείρει κίνδυνο ακόμα και για δεκαετίες.
Πρόκειται «για μακροπρόθεσμη θανατική ποινή για αμάχους. Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα», συνοψίζει ο Μπατίστ Σαπουί της οργάνωσης Handicap International – Humanity and Inclusion (HI).
Η χρήση τους εγείρει επίσης «εμπόδιο στην πρόσβαση στις πληττόμενες περιοχές ανθρωπιστικών οργανώσεων», με άλλα λόγια «σωσιβίου για τους πληττόμενους πληθυσμούς».