Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πούτιν προς πρόεδρο Φινλανδίας: «Λάθος» το τέλος της αμυντικής ουδετερότητάς σας

Πρέπει να διαβάσετε

Το τέλος της αμυντικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν «λάθος», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», επισημαίνε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ως προς το μέτωπο της Ουκρανίας, κατά την ίδια ανακοίνωση ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο».

Από φινλανδικής πλευράς αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία πως «η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό» Προστίθεται πως «εωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά μια εχθρική κίνηση που «σίγουρα» αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της, στην οποία θα απαντήσει.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι σε μια κίνηση πίεσης προς τη Φινλανδία ενόψει των συνομιλιών ένταξης, η Ρωσία διέκοψε κατά τη διάρκεια της νύχτας τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

Η Φινλανδία και η Σουηδία στην ατζέντα των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO συναντώνται στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους, μαζί με τις πιθανές προοπτικές ένταξης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Το NATO έχει δει αιφνίδια άνοδο της γεωπολιτικής του σημασίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σύντομα μπορεί να αποκτήσει νέα μέλη.

Η άτυπη σύνοδος του Βερολίνου γίνεται μερικές μέρες μετά τη δήλωση του προέδρου και της πρωθυουργού της Φινλανδίας ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης της για καιρό ουδέτερης χώρας τους στο NATO, με την επίσημη απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή, ενώ και η γειτονική Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με μια ένταξή της στο NATO τις ερχόμενες μέρες.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο αναμένεται να συμμετάσχουν στην σύνοδο αυτή στο Βερολίνο.

Στην διήμερη συνάντηση, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη του NATO, το κατευθυντήριο έγγραφο της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια.

Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.

Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Το θέμα του τρόπου ανταπόκρισης στις συνέπειες του ρωσικού πολέμου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στη βόρεια Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, προειδοποίησε κατά μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία τάχθηκε κατά την σύνοδο υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι σχεδιάζει να χορηγήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιπρόσθετη βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα