Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
18.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΠΟΥ: Τα κινεζικά εμβόλια φαίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι του κορωνοϊού

Πρέπει να διαβάσετε

Τα εμβόλια των κινεζικών εργαστηρίων Sinopharm και Sinovac έδειξαν πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κατά της Covid-19, όμως χρειάζονται επιπλέον δεδομένα, ανακοίνωσαν οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η αξιολόγηση αυτή έγινε από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό, η οποία συνεδρίασε από τις 22 ως τις 25 Μαρτίου. Στους εμπειρογνώμονες αυτούς έχει κυρίως ανατεθεί να διατυπώνουν συστάσεις όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Λείπουν δεδομένα για τους ηλικιωμένους

Σε έγγραφο στο οποίο συνοψίζονται τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως αυτά τα δύο κινεζικά εμβόλια –για τα οποία έχει κατατεθεί στον ΠΟΥ αίτημα ομολογοποίησης– «κατέδειξαν την ασφάλεια και την καλή αποτελεσματικότητά τους κατά της Covid-19 όταν ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα».

«Όμως λείπουν δεδομένα (…) όσον αφορά τους ηλικιωμένους και αυτούς που πάσχουν από άλλες νόσους», συμπλήρωσαν πάντως.Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ προσθέτουν: αφού υιοθετηθούν αυτά τα δύο εμβόλια, «θα είναι απαραίτητες μελέτες (όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους) για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματά τους σ’ αυτούς τους υποπληθυσμούς».

Η ανακοίνωση έρχεται μερικές ώρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε πως η Κίνα δεν έδωσε πλήρη πρόσβαση στους ερευνητές που βρέθηκαν στην Γουχάν, προκειμένου να εντοπίσουν από που ξεκίνησε ο κορωνοϊός. Μια αποκάλυψη που φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα το Πεκίνο.

Τέλος Απριλίου οι αποφάσεις του ΠΟΥ

Οι αποφάσεις του ΠΟΥ αναφορικά με τα αιτήματα ομολογοποίησης, που έχουν κατατεθεί από τις Sinopharm και Sinovac, δεν αναμένονται πριν από το τέλος Απριλίου. Η ομολογοποίηση από τον ΠΟΥ βάσει της διαδικασίας για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης (EUL) επιτρέπει στις χώρες να επιταχύνουν τις δικές τους διαδικασίες έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές για να εισαγάγουν και να χορηγήσουν το εμβόλιο. Επιτρέπει επίσης στην UNICEF να αγοράσει το εμβόλιο για να το διανείμει σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΠΟΥ

Ο πρόεδρος της ομάδας SAGE Αλεχάντρο Κραβιότο δήλωσε πως οι εμπειρογνώμονες θα περιμένουν την απόφαση του ΠΟΥ για την ομολογοποίησή τους πριν δημοσιοποιήσουν τις συστάσεις τους σχετικά με τη χρήση των δύο κινεζικών εμβολίων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ο ΠΟΥ ομολογοποίησε με επείγουσα διαδικασία το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της Covid-19. Έκανε το ίδιο στις 15 Φεβρουαρίου για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca (αυτό που παρασκευάζεται στη Νότια Κορέα και αυτό που παρασκευάζεται στην Ινδία από το Serum Institute of India) και στις 12 Μαρτίου για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα