Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για κίνδυνο έξαρσης δάγκειου πυρετού και Zika το καλοκαίρι στην Ευρώπη

Πρέπει να διαβάσετε

Για κίνδυνο έξαρσης δάγκειου πυρετού, Zika και chikungunya στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει το εύρος της εμβέλειας των κουνουπιών που μεταφέρουν αυτές τις ασθένειες.

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως οι ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα θα γίνουν πιο κοινές, ακόμη και σε περιοχές όπου προσώρας δε συνιστούν απειλή.

«Η κλιματική αλλαγή έχει κομβικό ρόλο στη διευκόλυνση της εξάπλωσης των κουνουπιών στον νότο» εξηγεί ο Ραμάν Βελαϊουντάν, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος ελέγχου τροπικών ασθενειών του ΠΟΥ, αναφερόμενος στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπου μόλις τελείωσε το καλοκαίρι, οπότε παραδοσιακά αυξάνεται ο πληθυσμός κουνουπιών. «Κι έπειτα, όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν, ο ιός ταξιδεύει μαζί τους».

Μόνο στην Αμερική φέτος καταγράφηκαν τουλάχιστον 441.000 κρούσματα δάγκειου πυρετού και πάνω από 100 θάνατοι, ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει από την οξεία ιογενή αυτή νόσο, με 400 εκατομμύρια μολύνσεις να καταγράφονται κάθε χρόνο.

Το ίδιο αυτό κουνούπι είναι ο «αγωγός» και για τις τρεις ασθένειες, με την ιογενή αυτή τριάδα συχνά να κυκλοφορεί ταυτόχρονα.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των υγειονομικών αρχών για τον έλεγχο αυτών των αρμποϊών (σ.σ.: arbovirus, ονομασία που προκύπτει από τις λέξεις arthropod-borne viruses και υποδηλώνει την προέλευση μετάδοσής τους μέσω αρθρόποδων όπως τα κουνούπια), είναι πως τα αυγά του κουνουπιού μπορούν να παραμείνουν στεγνά για αρκετούς μήνες ενώ ταξιδεύουν σε δοχεία και να εκκολαφθούν μέσα σε λίγες ώρες μετά την επαφή τους με νερό, στο έδαφος μιας νέας χώρας.

Εξαπλώνονται με βάση το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος. Υπάρχουν κρούσματα που έχουν αναφερθεί τώρα στα νότια της Ευρώπης» λέει η Ντιάνα Ρόχας Αλβάρες, συνεπικεφαλής του ΠΟΥ για την παγκόσμια πρωτοβουλία για τους αρμποϊούς.

Οπως προσθέτει, με τρόπο ανάλογο της Covid-19, η αυξημένη παρουσία κουνουπιών που μεταφέρουν αρμποϊούς μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια, ιδίως σε περιοχές με πολύ κόσμο. «Αν ο πληθυσμός είναι ευπαθής, τότε υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν μεγάλες επιδημίες στις περιοχές αυτές» σημειώνει.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα