Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΠΟΥ: Η «Όμικρον 2» έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες- Τι γνωρίζουμε για τις διαφορές μεταξύ υποπαραλλαγών

Πρέπει να διαβάσετε

Σε 57 χώρες του κόσμου έχει εντοπιστεί η Όμικρον 2, η οποία φαίνεται πιο είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ταχύτατα, έχει μετατραπεί πλέον στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού στον κόσμο αφότου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της Αφρικής πριν από δέκα εβδομάδες.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του, ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η παραλλαγή αυτή, που εντοπίστηκε σε πάνω από 93% όλων των δειγμάτων του SARS-CoV-2 που συλλέχθηκαν τον περασμένο μήνα, έχει αρκετές υποπαραλλαγές: τη BA.1, τη BA.1.1, τη BA.2 και τη BA.3.

Οι δύο πρώτες, αυτές που εντοπίστηκαν αρχικά, περιέχουν πάνω από 96% του γονιδιώματος της Όμικρον, που έχει μεταφορτωθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID.

Όμως διαπιστώνεται η BA.2, ή Όμικρον 2, έχει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις σε σχέση με την αρχική εκδοχή, ειδικά στην πρωτεΐνη ακίδα, που έχει καίρια σημασία ως προς την παρείσφρηση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Δείγματα της BA.2 «έχουν υποβληθεί στην GISAID από 57 χώρες μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή η υποπαραλλαγή εντοπίζεται πλέον σε πάνω από τα μισά δείγματα της Όμικρον που συλλέγονται.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τις διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών και ζητεί να διενεργηθούν μελέτες για τα χαρακτηριστικά τους, ειδικά τη μεταδοτικότητα, το κατά πόσον μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσολογική προστασία (τα εμβόλια) και το πόσο σοβαρή μορφή της COVID-19 προκαλούν.

Αρκετές πρόσφατες έρευνες άφησαν να εννοηθεί ότι η BA.2 είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική μορφή της παραλλαγής Όμικρον.

Η Μαρία Φαν Κέρκοβ, μια από τις σημαντικότερες ειδικούς του ΠΟΥ για την COVID, δήλωσε την Τρίτη στον Τύπο πως ακόμη οι πληροφορίες για την υποπαραλλαγή είναι περιορισμένες, πάντως ορισμένα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως η BA.2 παρουσιάζει «ελαφριά αύξηση» μολυσματικότητας «σε σύγκριση με την BA.1».

Η Όμικρον θεωρείται γενικά πως προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της COVID-19 από ό,τι προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και η κυρία Φαν Κέρκοβ δήλωσε πως τίποτε δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι η BA.2 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Τέσσερα κρούσματα της Όμικρον 2 στην Ελλάδα

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τα τέσσερα κρούσματα της Όμικρον 2, ή Β 2 μέχρι στιγμής που έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία είναι πολύ λίγα, όπως υποστήριξε.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναλύσεις που αφορούν στο γονιδίωμα των λυμάτων (σ.σ. το λεγόμενο RNA) και το οποίο θα δείξει τι συμβαίνει ακριβώς με τις μολύνσεις της Όμικρον 2. Πρόκειται για πολύ ακριβές αναλύσεις, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας και πριν από δύο εβδομάδες στο CNN Greece, για τον ερχομό της νέας υποπαραλλαγής, δεν είχε ανησυχήσει.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα επιδράσει, αλλά βλέποντας την μετάλλαξη Όμικρον, εκτιμούμε ότι θα έχει παρόμοια, ή ήπια συμπτωματολογία, με αντίστοιχη νοσηρότητα», είχε τονίσει.

Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης είχε αναφέρει ότι η εικόνα των λυμάτων στην Αττική, μας έδειξε πολύ νωρίς, τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Ήδη έχουν καταγραφεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 32 υποπαραλαγές, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται η νέα υποπαραλαγή 2 ή ΒΑ 2.

Πάντως ο καθηγητής, επισημαίνει ότι είναι θετικό το σενάριο της Όμικρον και της υποπαραλλαγής στην φάση αυτή, καθώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία ήπια μετάλλαξη, με λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Θωμαΐδης είχε εκτιμήσει, ότι και τα εμβόλια θα προσαρμοστούν στις νέες μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές, ενώ όλες οι μελέτες-μεταξύ των οποίων και αυτή του καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ EυάγγελουΤέρπου, καταδεικνύουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στην Όμικρον, σε ποσοστό 80%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Την ίδια ώρα, τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Όμικρον 2 στη χώρα μας.

Η Όμικρον 2, ή ΒΑ2, δεν θεωρείται ότι θα αλλάξει κάτι ως προς την βαρύτητα της νόσου, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι η μεταδοτικότητά της, είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη από την Όμικρον. Ανέφερε ακόμη, ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, φαίνεται ότι η 4η δόση εμβολίων, δεν θα προσφέρει κάτι παραπάνω, όσον αφορά το θέμα της ανοσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση της Τρίτης, υπογράμμισε ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα