Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε την απαίτηση για τους διεθνείς αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω της Gazprombank, ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ελέγχεται από το κράτος.
Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Gazprombank, οι οποίες εφαρμόστηκαν για να σταματήσουν τυχόν νέες συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια, δημιουργώντας ουσιαστικά αποκλεισμό πληρωμών για ευρωπαίους πελάτες που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα του Πούτιν, το οποίο ίσχυε από τον Μάρτιο του 2022, απαιτούσε οι πληρωμές για το φυσικό αέριο να γίνονται σε ρούβλια μέσω της Gazprombank. Η πρόσφατη τροποποίηση αφήνει αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές μεθόδους πληρωμής, με τους Ρώσους αξιωματούχους να αναζητούν λύσεις και να ορίζουν ότι οι πληρωμές δεν θα πραγματοποιηθούν έως ότου αρθούν οι κυρώσεις. Παρά τους μειωμένους όγκους, χώρες όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία συνεχίζουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το σημερινό διάταγμα οι αγοραστές, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπεται πλέον να πληρώνουν χρησιμοποιώντας άλλες τράπεζες. Με την ανακοίνωση της είδησης οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν έως και 2,3%, ωστόσο από την αρχή του έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40%.
Εξαιρέσεις ζήτησε η Ουγγαρία
Χθες, η Ουγγαρία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαιρέσουν την ρωσική Gazprombank από τις κυρώσεις όταν πρόκειται για πληρωμές για φυσικό αέριο, καθώς οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑΟυγγαρίας.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Gazprombank στις 21 Νοεμβρίου, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εντείνει τα μέτρα τιμωρίας της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Οι κυρώσεις εμποδίζουν τον κρατικά ελεγχόμενο δανειστή να χειρίζεται οποιεσδήποτε νέες συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
«Χθες καταθέσαμε το αίτημά μας στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές που ζητά να χορηγηθεί στην Gazprombank εξαίρεση από τις κυρώσεις όταν πρόκειται για πληρωμές για φυσικό αέριο» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο στο Facebook.
Η Ουγγαρία λαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά η πίεση που ασκείται στη χώρα και σε ορισμένες γειτονικές της χώρες να διαφοροποιηθεί ταχύτερα από τη ρωσική ενέργεια, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, αυξάνεται.