Του Κώστα Α.Μπογδανίδη
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο συζητάμε στις συντροφιές μας και τα media για το που θα…καταλήξει αυτή η ιστορία με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Εάν υπάρχει τέρμα. Εάν υπάρχει οροφή!
Στην πρόσφατη 30ετία, που το διαδίκτυο άλλαξε τη ζωή μας και η Google τη ζωή του διαδικτύου τα πάντα έτρεξαν με γοργούς ρυθμούς. Η καθημερινότητα όλων μας και η εργασία με τους υπολογιστές και τα ‘έξυπνα’ τηλέφωνα, που είναι πια πολυεργαλεία, έχει αλλάξει δραματικά. Με πολλές θετικές πλευρές ασφαλώς, αλλά το…δράμα παραμένει με όλα αυτά που βιώνουμε. Αποξένωση, αποχαύνωση, απομόνωση και…τηλε-σχέσεις που με το πέρασμα του χρόνου γίνονται…μη σχέσεις. Παράδοξο για τον άνθρωπο που έχει βασίσει την εξέλιξη του πολιτισμού ακριβώς στην κοινωνικοποίηση και την ανθρώπινα διάδραση.
Και ενώ δεν έχουν καν περάσει δύο χρόνια από τότε που ‘έσκασε’ το bot Τεχνητής Νοηµοσύνης (AI) ChatGPT όλα μοιάζουν πάλι να αποκτούν ταχύτητες φωτός στην τεχνολογία. Εκεί που έβλεπες στην αρχή ένα μηχανισμό που έμοιαζε πρωτόγονος σε σχέση με την ψηφιακή επανάσταση των τελευταίων ετών μέσα σε λίγο χρόνο η Τεχνητή Νοημοσύνη έτρεξε τόσο που φαίνεται πως ήδη καλύπτει μερικές…δεκαετίες! Και πάνω σε αυτή πλέον υπολογίζουν να στηθούν κοινωνίες, οικονομίες, πολιτισμοί και…εξωγήινα ταξίδια- σύντομα θα πάμε και στον Άρη που λέει και ο Τραμπ. Τώρα μόλις ρωτήσεις έχεις την απάντηση. Σε λίγο δεν θα χρειάζεται να ρωτήσεις , αλλά απλώς να σκεφτείς. Και θα πάρεις την απάντηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη!
Μάλιστα πιθανώς έρχεται ακόμη…πιο δύσκολη εποχή! «Παλιά είχαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις. Τώρα με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχουμε πολλές απαντήσεις για τις οποίες δεν είχαμε ερωτήσεις» για να παραφράσω τα σοφά λόγια του Πίτερ Ουστίνοφ.
Είναι τόσο εντυπωσιακό αυτό που γίνεται πια δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια τα αποτελέσματα, δεν μπορείς να προβλέψεις με τη λογική τα μελλούμενα. Όταν ακούς ότι οι Κινέζοι πια χρησιμοποιούν στα εργοστάσια ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη για να παράξουν προϊόντα ( ακόμη και το κινητό I Phone που έχει παραγγείλει η Apple) ή όταν μαθαίνεις ότι η ΤΝ σταμάτησε την αναβάθμιση ενός δικού της σέρβερ γιατί το εξέλαβε ως…επίθεση εναντίον της μένεις ενεός, αλλά και ανησυχείς. Πολύ ανησυχείς.
Το μέλλον είναι σήμερα, αλλά το αύριο τι είναι; Ευδαιμονία, καλοπέραση, ευκολίες και ταυτόχρονα αβεβαιότητα. Δεν προλαβαίνεις να δεις γύρω σου και έχει φτάσει σε ένα προορισμό που δεν ζήτησες. Και μέχρι να καταλάβεις τι συμβαίνει σε πάει αλλού το τρένο της εξέλιξης.
Που πάμε ωρέ που πάμε; Που έλεγε και ο αξεπέραστος Αυλωνίτης.
Αν κάνει τέτοια τώρα η ΤΑ τι θα μπορεί να κάνει αύριο; Ακόμη και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που τις…απαξιώναμε θα τις κάνει να μοιάζουν άτολμες και χωρίς έμπνευση; Αλήθεια θα είναι πχ τα πυρηνικά όπλα ασφαλή απέναντι σε κώδικες που θα…προσπαθήσει να σπάσει η ΤΝ; ΘΑ είναι κάτι βέβαιο και σταθερό στο νέο κόσμο που δημιουργείται; Πώς θα είναι τα επόμενα χρόνια η ζωή μας; Μπορείτε να φανταστείτε πως η επερχόμενη γενιά θα βλέπει τις προηγούμενες; Δύσκολες απαντήσεις σε ερωτήσεις που υπάρχουν. Εκτός εάν και αυτές μπορεί κάποια στιγμή να τις απαντήσει η ίδια η Τεχνητή Νομοσύνη και αναλάβει εκείνη να σώσει τον κόσμο μας μια και θα αδυνατούμε να τι κάνουμε εμείς!