Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πότε βγαίνει η πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers – Οι διαθέσιμες πληροφορίες

Πρέπει να διαβάσετε

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers.

Ως γνωστόν μέχρι τώρα οι δανειολήπτες δεν είχαν στη διάθεσή τους μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης με όλα τα στοιχεία των οφειλών τους σε δάνεια.

Βάσει νόμου όμως ο κάθε δανειολήπτης θα πρέπει πλέον να ενημερώνεται με ακρίβεια για το σύνολο του χρέους του, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο το οποίο του επιβάλλεται και άλλες συναφείς πληροφορίες, που μέχρι πρότινος οι servicers δεν παρείχαν.

Πότε ενεργοποιείται το web-banking των servicers

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες πια για κάθε οφειλέτη μέσα από μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης η οποία θα προσομοιάζει στο web-banking των τραπεζών και θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως και την 31η Μαρτίου 2024.

 

Για αυτό το λόγο πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, με σχετική επιστολή «υπενθύμισε» στους διαχειριστές πιστώσεων την υποχρέωσή τους να θέσουν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα την εν λόγω ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών. Εάν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) δεν συμμορφωθούν στα όσα ζητά η ηγεσία του Υπουργείου απειλούνται με χρηματικό πρόστιμο ως 500.000 ευρώ, αλλά και ανάκληση αδείας.

Ποιες πληροφορίες θα αντλούν όσοι τα δάνειά τους είναι στα χέρια των servicers

Βάσει του νέου πλαισίου, οι servicers υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο του χρέους τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που μέχρι πρότινος δεν παρείχαν.

Με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η Γενική Γραμματέας ζήτησε την αποστολή ενημέρωσης για την πρόοδο των εργασιών από το σύνολο των εταιρειών αυτών για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας στην καθορισμένη καταληκτική ημερομηνία.

Πάντως, στην εγχώρια αγορά έχει αποδειχτεί πως πολύ σπάνια συνετίζονται οι «κακοί» επαγγελματίες και συνήθως προτιμούν να συνεχίσουν να παρανομούν και να καταβάλλουν πρόστιμα -εάν… πιαστούν- παρά να χάσουν τα όποια κέρδη βγάζουν με αυτές τις μεθόδους.

Ποια στοιχεία θα παρέχει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να βάλει σε τάξη την αγορά διαχείρισης-απαίτησης των «κόκκινων δανείων», ξεκινώντας από τους κανόνες στις σχέσεις που θα διέπουν πλέον τους δανειολήπτες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Αυτές θα είναι υποχρεωμένες πια να παρέχουν προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις και το επιτόκιο της ρύθμισης. Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με χρήση κωδικού, κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών και η οποία θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Όπως προβλέπεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, τα στοιχεία του οποίου θα επικαιροποιούνται κάθε μήνα, οι οφειλέτες θα έχουν άμεση πρόσβαση:

  • Σε πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις και το ισχύον επιτόκιο.
  • Στην περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις σχετικές υποχρεώσεις, οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης ή ακόμη και ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα