Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πότε θα δούμε το app για smartphones της ΑΑΔΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμο προς «κατέβασμα» η εφαρμογή για smartphones (app) που ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η οποία θα προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν άμεση εικόνα των φορολογικών υποχρεώσεων τους.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας σε εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο περιθώριο του MWC Barcelona, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημειώνοντας ότι αρχικά θα υπάρχουν οι ενημερώσεις για τις βασικές φορολογικές υποχρεώσεις αλλά θα υπάρχει συνεχής επέκταση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου app. «Στόχος μας είναι η έγκυρη ειδοποίησης και η ασφαλής ενημέρωση των πολιτών» επεσήμανε ο κ. Πιτσιλής, ο οποίος επεσήμανε ότι η ΑΑΔΕ έχει επενδύσει στο χώρο της ψηφιοποίησης. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο MWC Barcelona, το οποίο θεωρείται εκ των κορυφαίων εκδηλώσεων στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, η ΑΑΔΕ συμμετείχε στο ελληνικό περίπτερο όπου παρουσίασε τις ψηφιακές της πλατφόρμες, myDATA και timologio, και την εφαρμογή appodixi. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, ορισμένες εξ αυτών είναι καινοτόμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως σε θέματα όπως είναι η προσυμπλήρωση και η αυτοματοποίηση. «Μόνο στην Ιταλία υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το myDATA όσον αφορά τη προσυμπλήρωση στοιχείων» σημείωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε χρήσιμο εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τα έσοδα και τα έξοδα τους.

Ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ακόμη ότι είμαστε αρκετά κοντά στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και γενικότερα πολλών εκ των διαδικασιών, όπως, για παράδειγμα, οι δηλώσεις ΦΠΑ. Σημείωσε ακόμη ότι η ΑΑΔΕ διαθέτει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα το myDATA που έχει σχεδόν 1,4 εκατ. επιχειρήσεις εγγεγραμμένες, 3,2 δισ. παραστατικά, 2,3 τρισ. ευρώ και καταγεγραμμένες συναλλαγές από τον Οκτώβριο του 2020. Όπως επεσήμανε η ανάλυση αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων μπορεί να βοηθήσει σε μία σειρά από διεργασίες, ενώ ανέφερε ότι έρχεται και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα