Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως και τις 15 Μαΐου στο δρόμο Ηράκλειο Μεσαρά, όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακού Έργου του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης.
Ο κ. Αγαπάκης εξήγησε πως θα γίνουν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε συνεργασία με την Τροχαία και την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου. «Από αύριο, γιατί ναι μεν η απόφαση βγήκε χθες το βράδυ, όμως δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι εργοταξιακές σημάνσεις ακόμη, θα δοθεί σε κίνηση το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο της Γέργερης μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο του Καστελίου. Η κυκλοφοριακή σήμανση θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι και θα δοθεί σε κυκλοφορία».
Πρόσθεσε δε, πως όλος ο οδικός άξονας έχει μήκος 16 χλμ. από αυτά τα 8 χλμ. θα δοθούν σε χρήση και κυρίως τοπική χρήση, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της Πάνω Ρίζας, της Γέργερης και των γύρω χωριών που θέλουν να κινηθούν από και προς τις Μοίρες. «Αυτό θα είναι έτοιμο αύριο το μεσημέρι, το υπόλοιπο κομμάτι που έχει λαβωθεί σε ένα σημείο κυρίως. Είναι ένα γεωτρύπανο στην περιοχή που κάνει ερευνητική γεώτρηση βάθους 50 μέτρων για να διαπιστώσει τα υποκείμενα στρώματα του εδάφους και την κατάσταση της υδροφορίας. Αυτό δεν είναι κατολίσθηση ακριβώς, αλλά η ελάφρυνση του επιχώματος προκειμένου να σταματήσουμε την κατολίσθηση. Η κατολίσθηση εκτείνεται μέσα στα λιόφυτα, έχει ένα συνολικό μήκος 70 μ. Τώρα διεξάγονται ερευνητικές γεωτρήσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε την κατάσταση του εδάφους».
Σύμφωνα με τον κ. Αγαπάκη, στο βάθος του δρόμου υπάρχουν τοίχοι αντιστήριξης, λιθορυπές, πρανή κατασκευασμένα που δεν είχαν απολύτως κανένα πρόβλημα. «Και εκεί είχαμε πολλά νερά αλλά εκεί είχαν γίνει γεωτεχνικές μελέτες. Στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν γενικά ένα μικρό επίχωμα της τάξεως των 8 μέτρων στον άξονα και κατάντη γύρω στα 12 μέτρα, του οποίου η έδραση του, εκεί που εδράζεται το επίχωμα είχε πολλά υπόγεια νερά. Φέτος είχαμε πολλές βροχές στην περιοχή, μιλάνε για πάνω από 1.000 χιλιοστά και σε κάποιες πάνω από 1.300, το υπόγειο νερό ήταν πολύ με συνέπεια τα εδάφη έδρασης κάποιων επιχωμάτων να μην έχουν την αντοχή, να κρατήσουν το βάρος τους. Με συνέπεια να γίνει μια ολίσθηση σε τύπο φεγγαριού, μισοφέγγαρου, να ολισθήσει το επίχωμα με τους παρακείμενους αγρούς και έτσι να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελέγξιμη, διεξάγονται γεωτρήσεις είναι η 6η κατά τον αριθμό γεώτρηση, οι μετρήσεις που κάνουμε καθημερινά δείχνουν ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, θα πρέπει να γίνουν όμως και τα μόνιμα μέτρα αποκατάστασης. Πρέπει το επίχωμα να επανέλθει στην πρωτεύουσα κατάσταση, αυτό θα γίνει με μόνιμα μέτρα που κατασκευάζουμε και συνίστανται στην κατασκευή πασσάλων κατάντη που θα σταματήσουν οριστικά την κατολίσθηση και στην διευθέτηση των υπογείων νερών. Ήδη κάνουμε σχετικές εργασίες γι’αυτό, είναι ένα πράγμα που ξέρουμε λίγο-πολύ την αιτία, η μελέτη συνεχίζεται είναι και η 6η γεωτεχνική έρευνα σε εξέλιξη, πολύ σύντομα θα έχουμε από τη πλήρη μελέτη, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας προς το υπουργείο, αύριο μάλλον θα υποβληθεί και το Τεχνικό Δελτίο για την κατασκευή του έργου, σε ένα εύλογο διάστημα εκτιμώ αρχές του καλοκαιριού θα μπορούμε να αποδώσουμε στο δρόμο σε πλήρη κανονικότητα και πιστεύω να μην έχουμε ξανά τέτοιο φαινόμενο».
Ο κ. Αγαπάκης ανέφερε πως είναι κατανοητή η αγωνία των πολιτών και των επαγγελματιών. «Είναι πολύς ο κόσμος που εξυπηρετεί ο δρόμος. Εγώ ζητώ την κατανόηση τους, γι’ αυτό το συμβάν όμως ήταν απρόοπτο, κάτι που δεν αναμενόταν, όμως συνέβη. Πιστεύω δεν θα ξανασυμβεί».
Κλείνοντας σημείωσε πως γίνεται γεωτεχνικός έλεγχος και σε άλλα σημεία όπως μετά τη σήραγγα της Αγ. Βαρβάρας προς τον Πανασό. «Σε αυτό το κομμάτι των 2 χλμ. έχει πολλά υπόγεια νερά, προφανώς η μελέτη που έγινε εδώ και 25 χρόνια δεν ήταν η καλύτερη λύση που επελέγη γιατί τα γεωτεχνικά κριτήρια τότε δεν είχαν τη βαρύτητα που έχουν σήμερα και τα βλέπουμε μπροστά μας. Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα σημεία που πρέπει είμαστε σε στενή επαφή με το υπουργείο ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα πράγματα και αρχές καλοκαιριού να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία».