Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το κόστος για άλλη μια χρονιά θα είναι αυξημένο, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος ΓΣΕΕ, Απόστολο Ραυτόπουλο, να παρομοιάζει τα super market με … χώρους λατρείας! «Βλέπουμε τους καταναλωτές να κάνουν κάθε μέρα το σταυρό τους πηγαίνοντας στο supermarket».
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Iνστιτούτου Kαταναλωτή φέτος το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μία τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται να φτάσει έως και τα 152 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 127 ευρώ, επομένως η αύξηση ανέρχεται έως και 20%. Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% που είχε καταγραφεί το 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.
«Θα μπορούσαμε να πούμε κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα», σχολίασε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης.
«Βρισκόμαστε περίπου στους 28 μήνες από τις ανατιμήσεις των προϊόντων τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης. Οι τιμές από τότε έως σήμερα έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί!» δήλωσε από την πλευρά του στην Τηλεόραση CRETA ο κ. Ραυτόπουλος.
Αξιοσημείωτη είναι η σύγκριση μεταξύ τροφίμων και διαρκών αγαθών. Σύμφωνα με το μέλος της ΕΣΕΕ κι Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκο Κασσιμάτη, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να «φλερτάρει» με το 10%, έχοντας σοβαρή απόκλιση από τα διαρκή αγαθά, της τάξεως του 7%, γιατί σε αυτά ο πληθωρισμός κινείται στο 2% – 3%. «Ο ανταγωνισμός μπορώ να πω ότι στα διαρκή αγαθά λειτουργεί καλύτερα» τόνισε ο κ. Κασσιμάτης.
Βάσει των μετρήσεων του Ινστιτούτου Καταναλωτή οι τιμές σε γαλοπούλα, αρνί και χοιρινό διαμορφώνονται ως εξής:
«Αναμένεται μια αύξηση από 10% έως 20% ανάλογα με το προϊόν. Σε ότι αφορά πάντως το αρνί, το οποίο θα παίξει πολύ στο τραπέζι του Κρητικού, υπάρχει επάρκεια και δεν υπάρχει αύξηση τιμής» ανέφερε ο Μανώλης Βυνιχάκης, ο οποίος έχει κρεοπωλείο στο Ηράκλειο.
Ως προς τα συνοδευτικά προϊόντα που θα πλαισιώσουν την επιλογή που θα γίνει σε κρέας, ο κ. Ραυτόπουλος ανέφερε ενδεικτικά την πορεία των τιμών σε βασικά είδη:
Την ανιούσα φαίνεται ότι έχουν πάρει και οι τιμές στα μελομακάρονα, τα οποία φέτος δεν περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο καλάθι. Σύμφωνα με έρευνα της Pricefox, για την οποία χρησιμοποιήθηκε δημοφιλής πλατφόρμα delivery, οι χαμηλότερες τιμές ανά κιλό εντοπίζονται στην Αττική και στη Λάρισα και συγκεκριμένα στα 9,60 ευρώ, ενώ στο Ηράκλειο η ελάχιστη τιμή ανά κιλό ξεκινάει από τα 12,5 ευρώ.