Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση με μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και στα παιδιά. Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι περίπου το 2-5% των παιδιών έχει υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, έρχεται τώρα να υποστηρίξει ότι αυτή η συνθήκη δεν είναι διόλου αθώα, αλλά αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει σε μια ενήλικη ζωή, όπου η υψηλή πίεση παραμένει.
Τα νέα επιστημονικά ευρήματα παρέχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση στην παιδική ηλικία μπορεί να διαμορφώσει ενήλικες με υπέρταση, καθώς και προβλήματα στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά.
Η αρτηριακή πίεση αποτελείται από δύο αριθμούς: τη συστολική αρτηριακή πίεση, που υποδεικνύει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά χτυπά και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, που δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας ενώ η καρδιά ηρεμεί μεταξύ των παλμών. Υψηλή χαρακτηρίζεται η αρτηριακή πίεση όταν η δύναμη του αίματος που ρέει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία καταγράφει σταθερά υψηλές τιμές και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, περιφερικής αρτηριακής νόσου, απώλειας όρασης, πόνου στο στήθος και άλλων.
Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, οι οποίοι δεν υπάγονται στον έλεγχο των ανθρώπων, όπως γενετικά χαρακτηριστικά, το χαμηλό βάρος γέννησης, ακόμη και η έκθεση στο περιβάλλον. Ειδικότερα, μια μεγάλη κινεζική μελέτη αξιολόγησε παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών και ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εκπομπές βιομηχανιών και οχημάτων και ενός αυξημένου κινδύνου για μη φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης.
Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που εξαρτώνται άμεσα από τις επιλογές του τρόπου ζωής. «Η υπέρταση στα παιδιά συχνά προκύπτει από τον τρόπο ζωής, ο οποίος σε κάποιο βαθμό διαμορφώνεται από τις επιλογές του ίδιου του ατόμου», λέει χαρακτηριστικά η Bonita Falkner από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson της Philadelphia. Τέτοιοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα και φυσικά, ο παράγοντας – κλειδί, η διατροφή. Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών υποστήριξε ότι η συστολική πίεση αυξάνεται κατά 0.8 mm Hg και η διαστολική κατά 0.7 mm Hg για κάθε γραμμάριο νατρίου που καταναλώνετε καθημερινά.
«Ένας υγιεινός τρόπος ζωής στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη μετέπειτα ζωή, περιορίζοντας τον κίνδυνο υπέρτασης. Θα ήταν χρήσιμο να προωθούνται πρότυπα όπως μια ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, καθώς και η αποφυγή της παχυσαρκίας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να μην παραλείπεται η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα παιδιά, ώστε να εντοπίζεται έγκαιρα το όποιο πρόβλημα ενδεχομένως υποβόσκει», σχολίασε περαιτέρω η δρ. Falkner.
Η διάγνωση υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις όπως αλλαγές στη διατροφή, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή.
«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με την υψηλή πίεση στην παιδική ηλικία», κατέληξε η δρ. Falkner.