«Σιωπηλό δολοφόνο» χαρακτήρισε τους καύσωνες ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κι υπεύθυνος λειτουργίας της υπηρεσίας πρόγνωσης καιρού meteo.gr, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, με το δεδομένο ότι αποτελούν μια θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δε συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες).
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το 1987 ο οκταήμερος καύσωνας οδήγησε στο θάνατο 1.300 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 1.115 έχασαν τη ζωή τους στην Αττική. Ακόμη όμως και στο πρόσφατο 2021, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της υγείας τους που οφείλονταν στις ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα στις αρχές Αυγούστου.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τη σημασία της έγκαιρης πρόγνωσης ακραίων θερμοκρασιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, από σήμερα Τετάρτη διευρύνεται η ψηφιακή πληροφόρηση μέσω της ιστοσελίδας meteo.gr για έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, έτσι ώστε όταν κάποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα για να δει την πρόγνωση του καιρού σε μια εξ αυτών, σε περίπτωση που προγιγνώσκονται επικίνδυνες θερμοκρασίες, να εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα με αναλυτικά στοιχεία.
«Αυτό το σύστημα ουσιαστικά δε βασίζεται μόνο στην πρόγνωση υψηλής θερμοκρασίας. Έχει προηγηθεί για κάθε μια από τις πόλεις αυτές μια εικοσαετής ανάλυση δεδομένων θνησιμότητας. Το πόσο δηλαδή παραπάνω από το κανονικό είχαμε θανατηφόρα περιστατικά, τα οποία σχετίζονται με τη θερμοκρασία κι αυτό μας βοηθάει επομένως να έχουμε μια συσχέτιση. Μέχρι τώρα το μόνο που κοιτούσαμε είναι αν ξεπεράσουν κάποια όρια οι θερμοκρασίες, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχει σημασία τι έχει προηγηθεί, για πόσες ημέρες και τι θερμοκρασίες είχαμε. Γιατί εμείς σαρώνουμε όλες τις προηγούμενες 30 ημέρες κι ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη τι έχει συμβεί πριν από την ημέρα που θα έχουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να εκτιμηθεί πόσο εύκολα μπορεί κάποιος άνθρωπος να εγκλιματιστεί. Ο αλγόριθμος δηλαδή λαμβάνει υπόψη του, παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Επομένως είναι πιο δυναμικό εργαλείο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.
Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council έχει ξεκινήσει από την καλοκαιρινή περίoδο του 2022 την πιλοτική κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για την πόλη της Αθήνας.
Για το 2023, η κατηγοριοποίηση γίνεται πλέον επιχειρησιακά για τις 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).
Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης:
-3: Ακραίες θερμοκρασίες
Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία.
-2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Κίνδυνος για την υγεία. Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα.
-1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ακολουθείστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη. Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα.
0: Υψηλές θερμοκρασίες.
Κίνδυνοι για την υγεία ευάλωτων ατόμων.
Η κατηγοριοποίηση ανανεώνεται καθημερινά και ο σχετικός χάρτης για τις 6 πόλεις δίνεται εδώ: https://meteo.gr/heatwave.cfm