Θα μπορούσε το αίμα της νυχτερίδας να είναι το κλειδί για να μπορέσει ο άνθρωπος να πραγματοποιήσει διαστρικά ταξίδια στο διάστημα; Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει.
Εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του σώματός μας, η ιδέα των μακροχρόνιων διαστημικών ταξιδιών δεν ήταν ποτέ ένα ρεαλιστικό σενάριο για τους ανθρώπους. Αλλά, αν ήμασταν σε θέση να πέσουμε σε χειμερία νάρκη, θα άλλαζαν τα δεδομένα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA εξέτασε ακριβώς αυτό και διαπίστωσε ότι το κλειδί για τη χειμερία νάρκη μπορεί να βρίσκεται στο αίμα των νυχτερίδων.
Όπως αναφέρει το Indy 100, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Greifswald της Γερμανίας αποκάλυψαν πώς τα ερυθροκύτταρα στο αίμα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μπορούν οι νυχτερίδες να επιβιώνουν στο ακραίο κρύο κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης.
Τα ερυθροκύτταρα στις νυχτερίδες και τους ανθρώπους
Συνέκριναν τα ερυθροκύτταρα δύο ειδών νυχτερίδων που είναι γνωστό ότι πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τους ψυχρότερους μήνες – Nyctalus noctula και Rousettus aegyptiacus – με εκείνα των ανθρώπων.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι καθώς η θερμοκρασία έπεφτε, τα ερυθροκύτταρα των νυχτερίδων συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά και να παραμένουν ελαστικά, δείχνοντας να προσαρμόζονται στο κρύο. Αυτό επιτρέπει στον μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος να συνεχίζουν.
Αντίθετα, τα ανθρώπινα ερυθροκύτταρα γίνονται πιο ιξώδη και λιγότερο εύκαμπτα καθώς η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος.
Ενώ οι ειδικοί κατανοούν πλέον τις ιδιότητες του αίματος των νυχτερίδων που τους επιτρέπουν να πέφτουν με ασφάλεια σε χειμερία νάρκη, το ζητούμενο είναι πώς θα τις αναπαράγουν στους ανθρώπους για μακροχρόνια, διαστρικά διαστημικά ταξίδια.
«Ένα σημαντικό πρώτο βήμα»
Ο Gerald Kerth, επικεφαλής του τμήματος Εφαρμοσμένης Ζωολογίας στο Greifswald και εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε σχετικά: «Το να θέσουμε τους ανθρώπους σε κατάσταση χαμηλής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια μιας διαστρικής πτήσης έχει πλεονεκτήματα. Δεν λέμε ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Αν επιτευχθεί, θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες να ταξιδεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να χρειάζονται λιγότερη τροφή και οξυγόνο και να μειώσουν την ψυχολογική επιβάρυνση της μακροχρόνιας απομόνωσης.