Επανάσταση στον τομέα της φυσικής θα μπορούσε να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη όπως δήλωσε ο επόμενος γενικός διευθυντής του Cern Mark Thomson στον Guardian.
Όπως είπε η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προβλέψει το μέλλον του σύμπαντος. Λέει ότι η μηχανική μάθηση ανοίγει το δρόμο για πρόοδο στη φυσική των σωματιδίων που υπόσχονται να είναι συγκρίσιμες με την πρόβλεψη δομών πρωτεϊνών που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Παρόμοιες στρατηγικές χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση απίστευτα σπάνιων γεγονότων που εξηγούν το πώς τα σωματίδια απέκτησαν μάζα τις πρώτες στιγμές μετά τo big bang αλλά και αν το σύμπαν μας θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά στο τέλος του και την καταστροφή του.
«Αυτές δεν είναι σταδιακές βελτιώσεις», είπε ο Thomson. «Αυτές είναι πολύ, πολύ, πολύ μεγάλες βελτιώσεις που κάνουν οι άνθρωποι υιοθετώντας πραγματικά προηγμένες τεχνικές».
«Θα είναι αρκετά μεταμορφωτικό για τον τομέα μας», πρόσθεσε. «Είναι πολύπλοκα δεδομένα, ακριβώς όπως το δίπλωμα πρωτεΐνης – αυτό είναι ένα απίστευτα περίπλοκο πρόβλημα – οπότε αν χρησιμοποιήσεις μια απίστευτα πολύπλοκη τεχνική, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα κερδίσεις».
Ο Thomson είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει νέα ώθηση στο κυνήγι της νέας φυσικής σε υποατομική κλίμακα – και ότι σημαντικές ανακαλύψεις θα μπορούσαν να συμβούν μετά το 2030, όταν μια σημαντική αναβάθμιση θα ενισχύσει την ένταση της δέσμης του LHC (Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων) κατά δέκα φορές .
Αυτό θα επιτρέψει άνευ προηγουμένου παρατηρήσεις του μποζονίου Χιγκς, με το παρατσούκλι σωματίδιο του Θεού, που δίνει μάζα σε άλλα σωματίδια και συνδέει το σύμπαν μαζί.
«Υπάρχει μια συγκεκριμένη μέτρηση για το μποζόνιο Higgs που είναι τόσο θεμελιώδης για τη φύση του σύμπαντος», είπε ο Thomson. «Αυτό που θα εξετάσουμε είναι να παράγουμε όχι ένα μποζόνιο Higgs αλλά δύο μποζόνια Higgs ταυτόχρονα».
Αυτό, είπε, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μετρήσουν πώς το σωματίδιο Higgs δίνει μάζα στον εαυτό του για πρώτη φορά – ένα φαινόμενο που ονομάζεται αυτοσύζευξη Higgs.
Δύο μποζόνια Higgs εμφανίζονται ταυτόχρονα τόσο σπάνια και τα σωματίδια είναι τόσο άπιαστα – αποσυντίθενται σε πιο οικεία σωματίδια μόλις δημιουργηθούν – που πριν από πέντε χρόνια ο Thomson είπε ότι θα είχε υποθέσει ότι αυτό ήταν πέρα από τις δυνατότητες του LHC. «Τώρα είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε μια καλή μέτρηση», είπε ο Thomson.
Η δύναμη της αυτοσύζευξης Higgs είναι κρίσιμη για να κατανοήσουμε πώς, ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη, μια αλλαγή στο πεδίο Higgs είχε ως αποτέλεσμα τα σωματίδια να αποκτήσουν ξαφνικά μάζα. Θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει εάν το πεδίο Higgs έχει φτάσει σε μια τελική, σταθερή κατάσταση ηρεμίας ή εάν θα μπορούσε να συμβεί μια άλλη δραστική μετάβαση στο μέλλον, ένα σενάριο που θα έβλεπε το σύμπαν όπως το ξέρουμε να καταστρέφεται ακαριαία. Το Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής προτείνει ότι αυτό είναι μια πιθανότητα – αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για συναγερμό.
«Δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε μια χρονική κλίμακα που να έχει κάποια σχέση ακόμη και με τα άστρα μας», δήλωσε ο Δρ Μάθιου ΜακΚάλοου, θεωρητικός φυσικός στο Cern. «Άρα δεν συνδέεται με την ανθρωπότητα με αυτή την έννοια. Από την άλλη πλευρά, είναι μια επιστημονική ερώτηση – θα μπορούσε να συμβεί αυτό;».
Σύμφωνα με τον Thomson: «Είναι μια πολύ βαθιά θεμελιώδης ιδιότητα του σύμπαντος, μια που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως. Αν βλέπαμε την αυτοσύζευξη του Χιγκς να είναι διαφορετική από την τρέχουσα θεωρία μας, αυτό θα ήταν μια άλλη τεράστια, τεράστια ανακάλυψη. Και δεν ξέρεις μέχρι να κάνεις τη μέτρηση».