Οι ταξιδιώτες που σπεύδουν να γνωστοποιήσουν τα σχέδια των διακοπών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί άθελά τους να προσκαλούν τους χάκερ να τους χαλάσουν τις διακοπές τους, προειδοποιεί μια νέα έρευνα.
Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο NordVPN αποκαλύπτουν ότι περίπου το 85% των ταξιδιωτών ανησυχούν ότι θα παραβιαστούν τα προσωπικά τους δεδομένα ενώ ταξιδεύουν, με τον κίνδυνο να εντείνεται σε όσους μοιράζονται ελεύθερα τις πληροφορίες για τις διακοπές τους στο διαδίκτυο.
Ένα μοντέρνο φαινόμενο μεταξύ των παραθεριστών, γνωστό ως “selfie του αεροδρομίου”, εμφανίζει συνήθως μια κάρτα επιβίβασης και διαβατήριο στη φωτογραφία. Αν και φαίνονται αβλαβείς, αυτές οι εικόνες εκθέτουν στην πραγματικότητα προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ και να καταστρέψουν τις διακοπές όσων εκθέτουν τέτοια δεδεομένα.
«Ακόμη και αν στην εικόνα είναι ορατός μόνο ο γραμμωτός κώδικας του αεροπορικού σας εισιτηρίου, οι χάκερ μπορούν να τον σαρώσουν και να βρουν πληροφορίες όπως το πλήρες όνομα του ταξιδιώτη, τον αριθμό κράτησης, το αρχείο ονόματος επιβάτη και μερικές φορές ακόμη και στοιχεία επικοινωνίας», λέει ο Adrianus Warmenhoven, ειδικός στον κυβερνοχώρο στο NordVPN.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι αυτά τα κλεμμένα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να προκαλέσουν την ακύρωση πτήσεων επιστροφής, την εξαγωγή χρημάτων από κάρτες πληρωμής ή ακόμη και την κλοπή ταυτότητας.
Μόλις σαρωθεί ο γραμμωτός κώδικας της κάρτας επιβίβασης, οι χάκερ μπορούν να διεισδύσουν στον λογαριασμό της αεροπορικής εταιρείας ενός επιβάτη, να κλέψουν συσσωρευμένα χιλιόμετρα ή να αλλάξουν λεπτομέρειες για επερχόμενες πτήσεις. Ακόμη και οι λιγότερο συχνοί ταξιδιώτες είναι ευάλωτοι, καθώς οι χάκερ μπορεί να μεταμφιεστούν σε εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών και να αποσπάσουν ευαίσθητα στοιχεία πιστωτικής κάρτας μέσω μιας κλήσης με το πρόσχημα των επιβεβαιώσεων πτήσης.
Επιπλέον, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κλεμμένες πληροφορίες της κάρτας επιβίβασης, σε συνδυασμό με δεδομένα που συλλέγονται από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να υποδυθούν τον ταξιδιώτη όταν επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρεία. Τέτοιες ακριβείς πληροφορίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να πείσουν ακόμη και τα πιο ασφαλή ταξιδιωτικά γραφεία ή αεροπορικές εταιρείες να αποκαλύψουν τις εμπιστευτικές πληροφορίες των πελατών τους.
Αυτός ο πλούτος δεδομένων μπορεί στη συνέχεια να πωληθεί στον σκοτεινό ιστό ή να χρησιμοποιηθεί για την κλοπή της ταυτότητας του θύματος, επιτρέποντας έτσι στον χάκερ να διαπράξει απάτη, όπως το άνοιγμα λογαριασμών πιστωτικών καρτών ή την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων αγορών.
Ωστόσο, υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να μοιράζεστε φωτογραφίες διακοπών στο διαδίκτυο, διαβεβαιώνει ο Warmenhoven. Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να δημοσιεύουν φωτογραφίες μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές τους, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι πιθανοί διαρρήκτες δεν γνωρίζουν ότι το σπίτι τους είναι ακατοίκητο. Οι ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει επίσης να γίνουν αυστηρότερες για να διασφαλιστεί ότι οι αναρτήσεις είναι ορατές μόνο σε φίλους και όχι σε ολόκληρο τον πληθυσμό του Διαδικτύου.
Επιπλέον, συνιστάται στους ταξιδιώτες να μην μοιράζονται ποτέ προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να είναι προσεκτικοί με το δωρεάν δημόσιο Wi-Fi. “Οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδέονται σε αυτά τα δίκτυα, επειδή παρακολουθούνται εύκολα”, προειδοποιεί ο Warmenhoven, προτείνοντας ότι η εγκατάσταση ενός VPN είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για ασφαλή χρήση του δημόσιου Wi-Fi.
Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι όλο και πιο προσεκτικοί σχετικά με τα ψηφιακά αποτυπώματα που αφήνουν πίσω τους. Όσοι ταξιδεύουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις λεπτομέρειες των διακοπών που μοιράζονται στα social media, ώστε να διασφαλίσουν διακοπές πραγματικά χωρίς άγχος.