Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πώς η κατανάλωση τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων και ντόπιου κρέατος έγινε «πολυτέλεια»

Πρέπει να διαβάσετε

Πολυτέλεια χαρακτήρισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέξανδρος Στεφανάκης, τη δυνατότητα κατανάλωσης τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων και ντόπιου κρέατος, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση υπάρχει έλλειψη.

Προσβλητικές … τιμές σε τυροκόμους και παραγωγούς

Ο κ. Στεφανάκης μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, εξήγησε πως το αυξανόμενο κόστος και οι χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος, έχουν οδηγήσει αρκετούς κτηνοτρόφους να σφάξουν τα ζώα τους. «Εδώ και 4 χρόνια έχει αρχίσει η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ενώ οι προσφερόμενες από το λιανεμπόριο τιμές προς τους τυροκόμους κι από τους δεύτερους στους παραγωγούς ήταν προσβλητικές! Πολύ χαμηλές. Επειδή υπάρχει η επιδότηση, μπερδεύουμε το εισόδημα με τη στήριξη. Λογική τιμή σαφώς δεν ήταν τα 5,6 ευρώ που πουλούσαν τα τυροκομεία το τυρί. Ως εκ τούτου, δεν καλυπτόταν το κόστος παραγωγής. Οι άνθρωποι δούλευαν όχι απλά με ζημιά, αλλά με μεγάλη ζημιά!».

Η ελλειμματικότητα σε τυροκομεία «έδιωξε» το κρητικό γάλα

Μάλιστα, πέρυσι πωλήθηκε μεγάλη ποσότητα κρητικού γάλακτος σε μονάδες επεξεργασίας στην υπόλοιπη Ελλάδα και το ίδιο γίνεται και φέτος. «Εμείς είχαμε επάρκεια στο γάλα κι ελλειμματικότητα σε τυροκομεία, γιατί κλείσανε κάποια μεγάλα. Έτσι εργοστάσια από την υπόλοιπη Ελλάδα πήρανε το γάλα που πλεόναζε, γιατί δεν υπήρχαν τυροκομεία σε λειτουργία για να το επεξεργαστούν. Ένα προϊόν όμως όταν βγει από την αγορά, θέλει πολλαπλάσιο κόστος για να ξαναμπεί», τόνισε ο κ. Στεφανάκης, δήλωσε ωστόσο παράλληλα αισιόδοξος πως το προσεχές διάστημα μέχρι τις γιορτές, θα αρχίσει να εξισορροπείται λίγο το σύστημα στα μαλακά τυριά που μέσα σε ένα μήνα είναι έτοιμα, όχι όμως στα σκληρά τυριά, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, καθώς χρειάζονται διάστημα ωρίμανσης από 2,5 μήνες και πάνω.

«Επειδή στην Κρήτη, κατ’εξαίρεση, λόγω περιοχής και φυλής, τα πρόβατα και οι κατσίκες μπορούν και γονιμοποιούνται πρώιμα, την περίοδο που συνήθως σε άλλες περιοχές του κόσμου δεν μπορούν, εμείς έχουμε γέννες τώρα. Γι’αυτό η Κρήτη πάντα τάιζε και ταΐζει την Ελλάδα πρώιμο αρνί. Οι τιμές που έχουν προσφερθεί φέτος, έρχονται να καλύψουν τα κόστη παραγωγής, όχι να αφήσουν κέρδη. Αλλά ξέρετε είναι μια δραστηριότητα. Δεν την αφήνει ο άλλος όταν έχει επενδύσει. Πιστεύω λοιπόν ότι τις γιορτές, θα έχουμε επάρκεια σε κρέας αρνιού, όχι όμως κατσικιού. Και θα αρχίσουν και τα τυροκομεία να παίρνουν γάλα για να αρχίσουμε να καλύπτουμε το κενό που δημιουργήθηκε επειδή αδειάσανε τα ψυγεία τους».

Εγκαταλείπεται η χοιροτροφία

Ακόμη δυσκολότερη περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ την κατάσταση στη χοιροτροφία, καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο της αιγοπροβατοτροφίας. «Δε νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης, γιατί ταυτόχρονα μειώνεται η ζωική παραγωγή και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κόστος των πρώτων υλών των ζωοτροφών είναι απίστευτο. Μιλάμε για διπλασιασμό. Σε ένα χοιροστάσιο που είναι τα ζώα κλειστά μέσα, η κατάσταση είναι εφιαλτική, ιδιαίτερα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανία έχει σφάξει περισσότερες από 500.000 χοιρομητέρες. Μια χοιρομητέρα παράγει 24 με 25 γουρούνια, τα οποία δίνουν 100 κιλά ζων βάρος το καθένα. Η χοιροτροφία στην Ελλάδα, αυτή που έχει απομείνει, ένα 30%, αναστενάζει. Κι ασφαλώς κι η κρητική ένα παραπάνω».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα