Η αρχή έγινε με το θαλάσσιο οικόπεδο της Νότιας Πελοποννήσου για το οποίο είχε ενδιαφερθεί ο αμερικανικός κολοσσός Chevron.
Και μόλις χθες ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον του για δύο άλλα blocks στη Νότια Κρήτη («Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ») γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιοχή, τις ΑΟΖ, τα όσα γεωπολιτικά κυοφορούνται νοτίως της Κρήτης.
Αλλά φαίνεται ότι η Κρήτη… λύνει ένα άλλο πρόβλημα καθώς από το υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η κίνηση της αμερικάνικης εταιρείας είναι μια έμπρακτη και de facto αναγνώριση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Θυμίζουμε ότι τα οικόπεδα που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και εντός περιοχών είχαν οριοθετηθεί ήδη και προκηρυχθεί με διεθνή διαγωνισμό το 2014. Τμήματα των οικοπέδων αυτών βρίσκονται σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και συγκεκριμένα από την πλευρά της Λιβύης.
Ουσιαστικά ακυρώνει αυτό το τουρκολιβυκό μνημόνιο, βάσει του οποίου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει δικαιώματα στα νότια της Κάσου και της Καρπάθου, όπου και παρεμποδίζει τους τελευταίους εννέα μήνες την πρόοδο των εργασιών για τις έρευνες που προηγούνται της πόντισης καλωδίου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector – GSI).
Και μόνο η παρουσία δύο αμερικάνικων κολοσσών (μαζί και η Exxon) αλλάζει τα δεδομένα!