Πως η καραντίνα αύξησε τις διατροφικές διαταραχές των Ελλήνων – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Πρέπει να διαβάσετε

Έξαρση των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους, με μεγάλα ποσοστά πτώσης βάρους και οξείες ανορεξίες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους καταγράφεται ως αποτέλεσμα της καραντίνας για τον κορωνοϊό, βάση των στοιχείων του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

«Η θνησιμότητα του κορωνοϊού δεν φτάνει το 20% που καταγράφεται παγκοσμίως ως θνησιμότητα από διατροφικές διαταραχές. Αυτό αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχιατρικές νόσους, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Και δυστυχώς οι οικογένειες αργούν πολύ να αντιδράσουν», τόνισε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η πρόεδρος του Κέντρου Μαρία Τσιάκα.

«Η άλλη πλευρά είναι ότι κάποιοι έφηβοι και ενήλικες, ενώ περιόρισαν το φαγητό και αύξησαν πολύ την άσκηση, κατέληξαν να κάνουν υπερφαγικά επεισόδια» ανέφερε, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στους ενήλικες η πανδημία ενεργοποίησε υψηλοτέρα επίπεδα άγχους και ανησυχίας σχετικά με την ποιότητα της τροφής που πρέπει να καταναλωθεί ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την αποφυγή της νόσου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του υποσιτισμού, μέσω του περιορισμού συγκεκριμένων διατροφικών ομάδων, λόγω του φόβου μόλυνσης.

Η παρουσία, δε, στοκ μεγάλων ποσοτήτων τροφής στο σπίτι πυροδότησε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονταν, είτε από έντονο περιορισμό, είτε από απώλεια ελέγχου στην κατανάλωση τροφής.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με διατροφικές διαταραχές κατέγραψαν αύξηση συμπτωμάτων (περιορισμός, υπερφαγικά επεισόδια), πρακτικών εκκαθάρισης (πρόκληση εμέτων, χρήση καθαρτικών κτλ) και υπεργυμναστική.

Συγκεκριμένα, ο περιορισμός αυξήθηκε στο 65%, ενώ οι υπερφαγικές κρίσεις κατά 36% και η υπεργυμναστική κατά 48%. Αυτή η αύξηση των συμπτωμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ενισχυμένο άγχος, καθώς και με τον έντονο φόβο της αύξησης βάρους, λόγω παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα