Δεν είναι εύκολη η ζωή σε συνθήκες πανδημίας. Κι αν, σχεδόν οι μισοί Ελληνες, το 47%, ένιωσαν να μην επηρεάζεται η ψυχική τους κατάσταση από την καραντίνα, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό, 40,65%, αισθάνθηκαν το ξέσπασμα της πανδημίας και οι μέρες του αυτοπεριορισμού με σκοπό τη μη διασπορά του κορωνοϊού να επηρεάζουν πολύ ή αρκετά την ψυχική τους υγεία.
Βίωσαν έντονα ασθήματα άγχους, αβεβαιότητας για το μέλλον, όπως και ανησυχίας και φόβου μπρος στην πιθανότητα να νοσήσουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους από τον κορωνοϊό.
Ομως στη συντριπτική τους πλειονότητα, 95%, θεωρούν ότι η πανδημία, μέσα στον κυκεώνα των μεγάλων δεινών, την απώλεια ανθρώπων, την οικονομική ύφεση και την ανεργία, ενέγραψε και κάποια θετικά, όπως η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, οι ευκαιρίες που δόθηκαν για εσωτερική ανασυγκρότηση και επαφή με τα παιδιά και τους οικείους.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρία Sentio Solutions (14-21 Απριλίου), η οποία συνδυάζει τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης και της ψυχοθεραπείας, σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Πιο αναλυτικά η έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των ερωτηθέντων που δηλώνουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, σχεδόν οι μισοί (45%) βιώνουν έντονα αισθήματα αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον, ψυχική πίεση από τη χαμηλή παραγωγικότητα και έντονο φόβο μπρος στο ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης.
Σε ποσοστό 39% βιώνουν τον φόβο μήπως αρρωστήσει μέλος της οικογένειάς τους, σε ποσοστό 5% μήπως αρρωστήσουν οι ίδιοι. Ενας σημαντικός αριθμός ανθρώπων χωρίς παιδιά θεωρούν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις θα αλλάξουν προς το χειρότερο κι ότι θα πληγεί η κοινωνική συνοχή, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (41%) πιστεύουν ότι τα κοινωνκά δίκτυα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Πιο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι γυναίκες από τους άντρες.
Οπως αναφέρθηκε, το 95% σημειώνει ότι υπήρξαν, μέσα στον εφιάλτη, και ορισμένα θετικά. Το 30% καταγράφει τα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η μείωση της ρύπανσης του αέρα. Το 21,5% την ευκαιρία που είχαν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και να ανασυγκροτηθούν, το 14,7% την ευκαιρία που τους δόθηκε να περάσουν περισσότερες ώρες με τα παιδιά και την οικογενειά τους, το 10,2% τη δυνατότητα δουλειάς από το σπίτι, το 7% την ευκαιρία για αποταμίευση.
Το 63% των ερωτηθέντων ένιωσε την έλλειψη φίλων και μελών της οικογένειας σε διαφορετικά νοικοκυριά, το 10% την έλλειψη του γυμναστηρίου, το 7% αισθάνθηκε πλήξη ενώ το 6,5% βίωσε τη δυσκολία της εργασίας από το σπίτι παρουσία των παιδιών.
Οι ερευνητές συνέταξαν έναν οδηγό με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για τη διαχείριση του στρες και της ανασφάλειας, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής. Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα εγκαινιαστεί ένα νέο πρόγραμμα τηλεψυχιατρικής, το Feel Relief, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει τους πολίτες που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη.
Πηγή: kathimerini.gr