Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πώς άνοιξε η συζήτηση για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 να έκλεισε προσωρινά το θέμα των μειώσεων των μισθών στο Δημόσιο, ωστόσο το εάν αυτό θα ανοίξει ξανά θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Απαντώντας στο εάν θα τεθεί θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο, εάν και εφόσον υπάρξει παράταση της κρίσης έως και τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός απάντησε ότι «με βάση τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι» και πως η κυβέρνηση λειτουργεί στη φάση αυτή εστιάζοντας στο χρονικό ορίζοντα των επόμενων δύο μηνών.

Η συζήτηση για τις περικοπές μισθών στο Δημόσιο σχετίζεται με το μείγμα της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθεί την επόμενη ημέρα από την κρίση. Δεδομένου ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν τους πολλούς, η κυβέρνηση φέρεται ήδη να προκρίνει τις μειώσεις φόρων ως κατάλληλη συνταγή. Αλλά για να μην ανατραπεί το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να υπάρξουν και εξοικονομήσεις που θα τρέξουν παράλληλα με τους φόρους.

Για κάποιους η μείωση των δαπανών θα πρέπει να περάσει μέσα από τους μισθούς του Δημοσίου, οι οποίοι σήμερα είναι υψηλότεροι από τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί πως οι συνολικές αμοιβές του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, πλην ενστόλων, αγγίζουν σε ετήσια βάση τα 8,8 δισ. ευρώ. Μια μείωση σε αυτό το κονδύλι δεν θα είχε μόνον τα πλεονεκτήματα που βλέπουν όσοι την εισηγούνται, αλλά θα είχε και αρνητικά, ήτοι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

Πρέπει να αναφερθεί, πάντως, πως στην απόφαση που είχε εκδώσει προ 9μηνου το Συμβούλιο της Επικράτειας και με την οποία έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στον 13ο και τον 14ο μισθό, όπως και στο επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους ανέφερε πως «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η απόκλιση που διαπιστώνεται μεταξύ των μισθών στον δημόσιο τομέα και σε αυτούς που καταβάλλονται στον ιδιωτικό, εκτιμάται σε 38%. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σημαντική, με την αναλογία να είναι συντριπτικά υπέρ των εργαζομένων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 777 ευρώ, έναντι 1.075 ευρώ για τον εργαζόμενο στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε στα 1.046,2 ευρώ μεικτά το 2019, έναντι 1.071,9 ευρώ το 2018. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2019 έως 1.000 ευρώ λάμβαναν στον ιδιωτικό τομέα 1.265.862 εργαζόμενοι, ενώ το «φράγμα» των 1.000 ευρώ ξεπέρασαν μόλις 720.474 μισθωτοί για το 2019, σε σύνολο 1.986.336 υπαλλήλων.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η επομένη ημέρα από την κρίση του κορωνοϊού θα βρει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς αυτό είναι απαραίτητη συνθήκη για να επιβιώσουν συγκεκριμένοι επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας. Η διόρθωση αυτή θα διευρύνει περαιτέρω την απόκλιση μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα