Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πώς αλλάζει το «μοντέλο» του καταναλωτή – Οι νέες συνήθειες

Πρέπει να διαβάσετε

Νέες συνήθειες και συμπεριφορές από πλευράς καταναλωτών έχουν διαμορφωθεί εν μέσω των διαρκών αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια.

Η περίοδος της πανδημίας για παράδειγμα έφερε την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών και τη μεγαλύτερη εξοικείωση των καταναλωτών με το online κανάλι ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις του τελευταίου έτους έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές στην αναζήτηση οικονομικότερων επιλογών, δίνοντας συχνά μεγαλύτερη σημασία στην τιμή, έναντι άλλων κριτηρίων, όταν ψωνίζουν.

Ενδεικτικά για τον «νέο τύπο καταναλωτή» είναι όσα ανέφερε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΒΕΑ και της ειδικής γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων: «The Future of …». Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, «το νέο κοινωνικοοικονομικό, πολιτικό και φυσικό περιβάλλον έχει φέρει στο προσκήνιο έναν νέο τύπο καταναλωτή ο οποίος προκύπτει από τον συνδυασμό συμπεριφοράς των millennials και των γενεών Χ και Ζ και είναι ο αναδυόμενος καταναλωτής-βασιλιάς».

«Δηλαδή: Ξοδεύει με οικονομία, επιλέγει καταστήματα από διάφορες πηγές και μέσω διαφόρων καναλιών, ζητάει άμεση διαθεσιμότητα, είναι πρόθυμος να πειραματιστεί και είναι πιθανό να αγνοήσει την αφοσίωσή του σε ένα εμπορικό σήμα, επηρεάζεται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει υιοθετήσει αξίες που σχετίζονται επίσης με το περιβάλλον, την ποικιλομορφία, την ισότητα, την συμμετοχικότητα, τη διαφάνεια, την ανακύκλωση και την απλότητα» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα της ΕΥ σχετικά με τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών, ένας στους δύο (53%) δήλωνε ότι οι μάρκες σήμερα αποτελούν λιγότερο σημαντικό κριτήριο σε όλες τις αγοραστικές αποφάσεις, ενώ μόλις ένας στους δέκα (11%) αναφέρει τη μάρκα του προϊόντος μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστικών κριτηρίων που θα έχει σε τρία χρόνια από σήμερα. Επίσης μόνο το 16% εξ αυτών εμφανίζονταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για μάρκες που εμπιστεύονται. Πάντως λιγότερο πρόθυμοι εμφανίζονται οι καταναλωτές να «εγκαταλείψουν» τα επώνυμα προϊόντα στις κατηγορίες των φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων καθώς και των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών.

Τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά αποτυπώνουν και τα στοιχεία από τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η ραγδαία άνοδος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων τον τελευταίο χρόνο που σύμφωνα με την εταιρεία Circana, το μερίδιό τους επί του συνόλου των πωλήσεων φτάνει πλέον το 19% ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι πωλήσεις της Lidl εκτιμάται σε πάνω από 25%.

 

Την ίδια στιγμή, έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει πως οι καταναλωτές «κυνηγούν» τις προσφορές και συχνά επιλέγουν κατάστημα με κυρίαρχο το συγκεκριμένο κριτήριο. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ το 2017, το 74% των ερωτηθέντων κυνηγούσε τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, το ποσοστό αυτό, το 2021 είχε διαμορφωθεί σε μόλις 58% για να αυξηθεί το 2022 στο 63%. Παράλληλα, το ποσοστό των καταναλωτών που επέλεγε κατάστημα με κύριο λόγο τις προσφορές είχε μειωθεί από 63% το 2017 σε 41% το 2021, για να αυξηθεί ξανά το 2022 στο 51%.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα