Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πορτοκαλάδα όπως… λεμονάδα – «Πονοκέφαλος» για τις καφετέριες ο φυσικός χυμός πορτοκάλι

Πρέπει να διαβάσετε

Στη γνωστή ελληνική ταινία “Τα κίτρινα γάντια” με τον αξέχαστο διάλογο μεταξύ Σταυρίδη και Γκιωνάκη και την ατάκα: «Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια;» παραπέμπει η κατάσταση που επικρατεί. Οι φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού αποτελούν “πονοκέφαλο” για τις καφετέριες, καθώς αρχικά τα πορτοκάλια ήταν σε έλλειψη. Πλέον υπάρχει επαρκής τροφοδοσία, ωστόσο η γεύση δεν είναι η συνηθισμένη για την εποχή και μάλλον βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ πορτοκαλάδας και… λεμονάδας!

Παρατηρήσαμε μεγάλη έλλειψη στα πορτοκάλια. Κι εκτός από αυτό, εκείνα που έχουμε, φαίνεται να μην είναι ακόμη ώριμα, διότι η γεύση τους είναι ξινή. Επομένως, δύσκολα μπορούμε να βρούμε πορτοκάλια που να μπορούμε να δώσουμε στον πελάτη” σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Βαγγέλης Λαγογιάννης, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Ηράκλειο.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων κι η παρατεταμένη καλοκαιρία καθυστέρησαν την παραγωγή πορτοκαλών και όχι μόνο.

“Όλα τα εσπεριοδοειδή, όπως και οι ελιές, αν δε δεχθούν το νερό της βροχής δεν μπορούν να αναπτυχθούν” ανέφερε ο παραγωγός, Παντελής Παπαδάκης.

“Οι παραγωγοί έχουν μικρότερες ποσότητες σε πορτοκάλια, ντομάτες, αγγούρια, κ.α. Μπορούμε να πούμε ότι η παραγωγή έχει μειωθεί στο μισό φέτος, λόγω καιρικών συνθηκών και ξηρασίας. Έχει χαλάσει πάρα πολύ η δουλειά μας, λόγω καιρού!” τόνισε ο έμπορος οπωροκηπευτικών σε λαϊκές αγορές, Ιωάννης Πανάγος.

Το φαινόμενο της αστάθειας στην παραγωγή καρποφόρων δέντρων, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονο, σημείωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Καθηγητής Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Μαυρομάτης.

“Εφόσον οι ποικιλίες δεν είναι ιδανικές για τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, περιμένουμε λιγότερη παραγωγή κι επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτής της ποικιλίας. Η τελευταία, είναι ακόμη πιο σημαντική παράμετρος από την παραγόμενη ποσότητα.”

Με το δεδομένο της κλιματικής αλλαγής, αυτό που έχει σημασία πλέον είναι να βρεθούν ποιές ποικιλίες καρποφόρων δέντρων είναι ιδανικές τόσο για τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, όσο όμως και για τις μελλοντικές.

“Ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, σε περιορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε την έρευνα και σε άλλες καλλιέργειες, όπως σε αμυγδαλιές κι ακτινίδια και σε νέες περιοχές της χώρας. Πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα δεν είναι το είδος της καλλιέργειας, αλλά η καλλιεργούμενη ποικιλία! Για παράδειγμα, στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα έχουμε βρει ποικιλίες, οι οποίες για την ώρα είναι αρκετά ανθεκτικές. Αν οι ίδιες ποικιλίες θα είναι εξίσου ανθεκτικές στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, αυτό μένει να το δούμε. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, περιμένουμε πιο ζεστούς χειμώνες και πιο μακρυά και ζεστά καλοκαίρια. Άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τέτοιες ποικιλίες, που να απαιτούν λιγότερο ψύχος, εφόσον περιμένουμε περιορισμένο χειμώνα” εξήγησε ο κ. Μαυρομάτης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα