Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου από μαθητές τoυ Καλλιτεχνικού και Μουσικού σχολείων

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές του Καλλιτεχνικού και του Μουσικού σχολείων Ηρακλείου, με κορύφωση της σημερινή (21/1) πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Οι μαθητές των δύο σχολείων τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούν καταλήψεις και σήμερα Τρίτη, προχώρησαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, πραγματοποιούν καλλιτεχνικά δρώμενα στο Δημαρχείο, ενώ θα βρεθούν και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Τα αιτήματα των μαθητών

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, με ανακοίνωσή τους, παρουσιάζουν τα αιτήματα της κινητοποίησης που είναι τα εξής:
● Χρόνια τώρα παλεύουμε για ένα κτήριο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός Μουσικού Σχολείου. Στο κτήριο που στεγαζόμαστε δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες για τα μαθήματα με αποτέλεσμα να μη χωράμε. Παράλληλα η ηχομόνωση στις αίθουσες μουσικών οργάνων είναι πρακτικά ανύπαρκτη και καταλαβαίνετε τι προβλήματα αυτό δημιουργεί. Φανταστείτε να προσπαθεί ένα παιδί να μάθει βιολί και να ακούει να παίζουν στη διπλανή
αίθουσα ντραμς….
● Ως Μουσικό Σχολείο θα περίμενε κανείς να έχουμε μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Κάτι τέτοιο όμως στο σχολείο μας είναι ανύπαρκτο και μας αναγκάζει να κάνουμε εκδηλώσεις μέχρι και στην αυλή! Αλλά και να μειώνουμε τις εκδηλώσεις που θα θέλαμε να πραγματοποιούμε.
● Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε μέρα φτάνουμε στα σπίτια μας 3:30-4:30 ώρα εξαιτίας των μουσικών μαθημάτων. Και παρόλο που έχουμε σίτιση, όπως προβλέπεται, δεν έχουμε αίθουσα για να τρώμε….
● Κάθε χρόνο ζητάμε να προσληφθει για το σχολείο μας γραμματέας, αλλά έχει να προσληφθεί χρόνια. Το σχολείο είναι ιδιαίτερο, αφού λειτουργούν μαζί Γυμνάσιο, Λύκειο και μουσικά μαθήματα, άρα ο όγκος της γραφειοκρατίας είναι τεράστιος, τον οποίο όμως επωμίζονται οι καθηγητές και ο διευθυντής μας εκτός του διδακτικού τους ωραρίου.
● Το κτήριο μας είναι ένα παλιό κτήριο της Πρώην Αμερικανικής Βάσης με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε συχνά εργασίες επισκευής. Από την αρχή της χρόνιας ζητάμε επισκευές σε ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ξυλουργικά και γυψοσανίδες, καθώς και εγκατάσταση air condition στο κεντρικό κτήριο του σχολείου μας. ΤΕΣΣΕΡΙΣ μήνες μετά οι ελλείψεις είναι οι ίδιες.
● Ζητάμε επίσης τον έλεγχο του σχολείου μας από ειδικό μιας και υπάρχουν πληροφορίες ότι σε κάποια σημεία του έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως αμίαντος τα οποία είναι καρκινογόνα. Επίσης να γίνει έλεγχος πυρασφάλειας από ειδικούς, ώστε να γίνει το σχολείο μα ένας ασφαλής χώρος για μαθητες.

 

Ακόμη σε Πανελλαδικό επίπεδο όλα τα Μουσικά της χώρας ζητάμε….
● Την πρόσληψη μόνιμων καθηγητών μουσικών μαθημάτων. Δεν είναι δυνατόν για υποχρεωτικά μαθήματα να έρχονται οι καθηγητές τον Γενάρη. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους περισσότερους μαθητές σε μαθήματα εκτός σχολείου.
● Παράλληλα το κράτος δε μας προσφέρει κανένα βιβλίο μουσικής, ούτε οικονομική βοήθεια για να αγοράσουμε τα βιβλία και τα όργανα που απαιτούνται. Κάθε παιδί στην Α Γυμνασίου χρειάζεται να πληρώσει γύρω στα 300€ για τις ανάγκες των μαθημάτων του. Αυτή είναι η δημόσια και δωρεάν παιδεία;
● Έξι χρόνια προσπαθούμε στο σχολείο για την αγάπη μας για τη μουσική. Έχουμε 8 και 9 ώρε μαθήματος και τον διπλό όγκο διαβάσματος κάθε μέρα, για να πάρουμε στο τέλος απολυτήριο ΓΕΝΙΚΟΥ Λυκείου, χωρίς καμία αναγνώριση αναγνώριση των σπουδών και των προσπαθειών μας.
● Ταυτόχρονα δεν έχουμε μια καθορισμένη ύλη με αποτέλεσμα οι διαφορετικοί καθηγητές που έρχονται κάθε χρόνο να μη γνωρίζουν τι έχει διδάξει ο προηγούμενος, κάτι που δημιουργεί κενά σε όλους τους μαθητές.
● Όσο για τις Πανελλήνιες οι μαθητές δεν έχουν καμία βοήθεια από το κράτος. Τα εξεταστικά κέντρα λείπουν από πολλές περιοχές και οι μαθητές αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε μεγάλες αποστάσεις για να έχουμε μία ευκαιρία να περάσουμε σε Μουσικό Πανεπιστήμιο. Το κράτος δεν καλύπτει κανένα έξοδο τους αναγκάζοντας τις οικογένειες
των μαθητών να πληρώνουν τη διαμονή και τη μεταφοράς τους εν μέσω τουριστικής περιόδου.
● Επίσης θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία ενός τμήματος μουσικών σπουδών για την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο κάτι που απουσιάζει πλήρως και αναγκάζει τους νέους από τις περιοχές αυτές να φεύγουν από το τόπο τους με ότι έξοδα αυτό περιλαμβάνει, αλλά και να μη δίνεται βάση στην παράδοση του τόπου αυτού.

Ζητάμε από τους φορείς της πολιτείας να μας αναγνωρίσουν και να μας βοηθήσουν μιας και τα μουσικά σχολεία είναι χώροι που προάγουν τον πολιτισμό και είναι στολίδια για κάθε περιοχή, καθώς ωθούν τους μαθητές να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους, όταν στον κόσμο γύρω τους χάνονται οι αξίες και τα ιδανικά.”

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, ενώ και το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δ. Ηρακλείου, εκφράζει την στήριξή του.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα