Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πολλά υποσχόμενα … αγροτεμάχια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περνούν στην κυριότητα του Δήμου Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Στην κυριότητα του Δήμου Ηρακλείου αναμένεται να περιέλθουν δύο ιδιωτικά μέχρι σήμερα αγροτεμάχια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων της Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης της Κνωσού.

Πρόκειται για δύο αγροτεμάχια στα οποία τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ανασκαφική δραστηριότητα η αρχαιολόγος κι Επίτιμη Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Αθανασία Κάντα και η οποία έχει λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Ινστιτούτου Αιγιακής Προϊστορίας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει.

Ειδικότερα, η κ. Κάντα ενημέρωσε το Δήμο Ηρακλείου ότι στον οικισμό “Μπουγάδα Μετόχι” υπάρχουν δύο ιδιωτικά ακίνητα (αγροτεμάχια) τα οποία έχουν ανασκαφικό κι αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει πενταετή συνέχιση της διερεύνησης του χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο αγροτεμάχια θα ανήκουν στο Δημόσιο και όχι σε ιδιώτες. Ως εκ τούτου, η αρχαιολόγος με επιστολή της ζήτησε από το Δήμο και το Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας να εγκρίνουν την εξαγορά των δύο αγροτεμαχίων με χρηματοδότηση του ΙΝΣΤΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο, η κυριότητα των δύο αγροτεμαχίων θα περιέλθει στο Δήμο Ηρακλείου, “επιτρέποντας να σωθούν τα αρχαία, τα οποία φωτίζουν άγνωστες πτυχές του κρητικού πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να είναι επισκέψιμα και να συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της πόλης.”

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγιακής Προϊστορίας, Dr Thomas Brogan, εξέφρασε την υποστήριξη του ΙΣΤΑΠ στο αίτημα της κ. Κάντα για τη χρηματοδότηση με σκοπό την εξαγορά των δύο ακινήτων, σε τίμημα που έχει συμφωνηθεί με τους ιδιοκτήτες, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου, στον οποίο στη συνέχεια θα ανήκουν τα ακίνητα, θα επιβαρυνθεί με την αμοιβή της συμβολαιογράφου και τη φορολογία που θα προκύψει. Τα αγροτεμάχια είναι εμβαδού 1339,39 τ.μ. και 219,97 τ.μ. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δόθηκε το “πράσινο φως” ώστε να προχωρήσει η αγορά – μέσω της χρηματικής δωρεάς – των δύο ακινήτων.

Το Θρησκευτικό Κέντρο της Αρχαίας Πόλης της Κνωσού

Ήδη στα δύο αυτά σημεία έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα του θρησκευτικού κέντρου της αρχαίας πόλης της Kνωσού. Στο σύγχρονο άνω οικισμό της Κνωσού (Μπουγάδα Μετόχι) σε ανασκαφή που διεξήγαγε η κ. Κάντα από το 2011 έως το 2017, με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, ήρθε στο φως το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης της Κνωσού με μοναδική μέχρι σήμερα διαχρονία λατρείας από το 1.800 π.χ. έως τουλάχιστον τον 3ο αι. μ.χ. Κάποια από τα ευρήματα αυτά έχουν εκτεθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ευρήματα του 1700 – 1500 π.χ., όπως το ελεφάντινο σκήπτρο θρησκευτικής – τελετουργικής χρήσης κατάγραφο από όλες τις πλευρές με επιγραφές της γραμμικής γραφής Α’. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιγραφή της γραμμικής Α’ γραφής που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η εύρεση διπλού πέλεκυ από σίδηρο. Πρώτη φορά βρίσκεται τόσο πρώιμο περίτεχνο αντικείμενο από το μέταλλο αυτό, του οποίου η χρήση και παραγωγή αρχίζει πολύ αργότερα, κυρίως μετά το 1.100 π.Χ. Ένα επίσης μοναδικό στην Κρήτη εύρημα του θρησκευτικού κέντρου της πόλης της Κνωσού είναι ένα ξίφος διακοσμημένο με χρυσούς γρύπες που χρονολογείται στο 1400 – 1380 π.Χ., το οποίο είχε εναποτεθεί ως εγκαίνιο σε μικρό μυκηναϊκό ιερό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα