Η εορταστική ραστώνη δίνει τη σκυτάλη σε σφοδρό κύμα πολιτικής κακοκαιρίας και τις τελευταίες ώρες «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στον ουρανό του Μαξίμου που καλείται να πάρει κομβικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της κυβέρνησης.
Όλα τα πολιτικά δεδομένα συγκλίνουν πως η στιγμή του «διαζυγίου» στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει φτάσει. Την τρέχουσα εβδομάδα θα αποτυπωθούν οι προθέσεις των κυβερνητικών εταίρων, οι αριθμητικοί συσχετισμοί, το διακύβευμα και τα διλήμματα της επόμενης ημέρας.
Το ερώτημα, για παράδειγμα, δεν είναι αν θα αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση. Αυτό μοιάζει με ειλημμένη απόφαση και εκτός απροόπτου ο υπουργός Άμυνας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το μείζον ερώτημα αφορά στην διαχείριση της κρίσης από το Μαξίμου και τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος. Το σενάριο να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση παραμένει στο «τραπέζι» ως «χαρτί» πολιτικής επιβίωσης.
Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει καθώς σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συγκεντρωθούν (εκτιμάται ότι θα υπάρξουν βουλευτές ή και κόμματα που θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία) 151 ψήφοι.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι συνταγματικό αλλά αμιγώς πολιτικό και έχει να κάνει με τις αντοχές της κυβέρνησης.
Το πολιτικό μοντέλο της «κυβέρνησης ανοχής» παραμένει τα τελευταία 24ωρα στην εγχώρια ατζέντα και μπορεί η ελληνική κουλτούρα να επιτάσσει καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, στο Μαξίμου ωστόσο εκτιμούν ότι, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, τα νομοσχέδια που θα τεθούν προς ψήφιση έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο και θα τύχουν ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Σε κάθε περίπτωση ο Γενάρης θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό τοπίο ως προς τη ρητορική και την τακτική της κυβέρνησης, του κυβερνητικού εταίρου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.