Πολιτική Προστασία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για Κρήτη, Εύβοια, Θήβα και Λέσβο

Την ειδική επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι επιστήμονες φαίνεται να παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την εξέλιξη της σεισμικής διέγερσης σε Εύβοια και Θήβα. Για τη Λέσβο αν και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων ενώ καθησυχαστικοί εμφανίζονται για την περιοχή της ανατολικής Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής:

Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΠ και Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, συνεδρίασε απόψε η εν λόγω Επιτροπή για να εξετάσει όλα τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

1. Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

2. Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.

Στους πολίτες της Λέσβου συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε ετοιμότητα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα