Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πολιτική Προστασία και πολιτική κακοκαιρία

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Παρακολουθώντας στην ελληνική τηλεόραση τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι Έλληνες πολίτες βρέθηκαν θεατές στο ίδιο έργο που μετά από κάθε μικρή ή μεγάλη φυσική καταστροφή επαναλαμβάνεται στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία χρόνια.

Όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια εκδήλωσης του καιρικού φαινομένου επονομαζόμενου «Ελπίδα» στο λεκανοπέδιο της Αττικής τις Κυκλάδες και την Κρήτη έχουν ήδη αναλυθεί, αξιολογήθηκαν και εκτιμήθηκαν από όλους και κυρίως από τους πολίτες με τον τρόπο που τα έζησαν στις κατά τόπους περιοχές της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι σε κάποιες περιοχές κυρίως στην Αττική έγιναν λάθη και παραλείψεις τόσο από το κράτος ,τους δήμους, όσο και από τους πολίτες .

Τα επιχειρησιακά σχέδια δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και γενικότερα η εικόνα που παρουσιάστηκε σε διάφορες περιοχές δεν άρμοζε σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα.

Στην Κρήτη ειδικότερα και σχεδόν σε όλους τους Δήμους που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας λειτούργησαν ικανοποιητικά, πολύ καλύτερα από κάθε άλλη φορά και αυτό κρίθηκε από τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα στοιχεία των τελευταίων ετών σε σχέση με την συχνότερη εμφάνιση ακραίων φυσικών και άλλων καιρικών φαινομένων, είναι βέβαιο ότι η Πολιτική Προστασία δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της.

Όλα αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν σε όλες τις περιπτώσεις της εκδήλωσης των και άπτονται τις αρμοδιότητας των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας, δεν απαιτούν για την επίλυση των ούτε αντιπολιτευτική κεκτημένη ταχύτητα κριτικής, ούτε την συνηθισμένη συμπολιτευτική αδράνεια, ανευθυνότητα ή εφησυχαστική φρασεολογία

Απαιτούν εθνική αφύπνιση και παγκόσμια κινητοποίηση για την λήψη των απαραίτητων μέτρων κατά των καταστροφικών ανθρώπινων παρεμβάσεων, που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και προκαλούν την λεγόμενη κλιματική κρίση στον πλανήτη.

Απαιτούν πολιτική σύμπνοια στην προετοιμασία και οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και όχι προτάσεις δυσπιστίας ή πολιτικές πρακτικές όπως «φταίτε εσείς φύγετε είστε ανίκανοι« ή «εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα».

Θα αναφέρουμε επιγραμματικά παραδείγματα γι’ αυτή την πολιτική πρακτική των τελευταίων χρόνων προκειμένου να κατανοήσουμε την αναποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων από την εκάστοτε κυβέρνηση και την εκάστοτε αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

Το Δεκέμβριο του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α τις παραμονές Χριστουγέννων μια σφοδρή κακοκαιρία παρόμοια με το φαινόμενο της «Ελπίδας» έπληξε την χώρα.

Χιλιάδες αυτοκίνητα βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε μια χιονισμένη αδιάβατη Εθνική οδό επί 10 ώρες προκαλώντας τεράστιο μποτιλιάρισμα μήκους 15 χιλιομέτρων .

Η Ν.Δ. τότε αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και ανικανότητα να αντιμετωπίσει μια συνηθισμένη προαναγγελθείσα κακοκαιρία.

Η ανασκόπηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου αναδεικνύει την ίδια πολιτική πρακτική στην διαχείριση εκείνης της κακοκαιρίας με την πρόσφατη, με τα ίδια πολιτικά πρόσωπα σε διαφορετικούς ρόλους και μόνιμα θύματα επιπτώσεων τους πολίτες που βρέθηκαν τότε και σήμερα στο πέρασμα της κακοκαιρίας .

Η μόνη διαφορά που προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία των δύο προαναφερόμενων περιπτώσεων κακοκαιρίας, ήταν η ειλικρινής τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή την περασμένη Κυριακή, με την συγνώμη και την αναγνώριση των λαθών, τις αστοχίες και την ανεπάρκεια στην αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Μετά την «πολιτική κακοκαιρία» που προκάλεσε το πέρασμα της «Ελπίδας» στην Ελληνική Βουλή θετική εντύπωση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις : «Ο Ελληνικός λαός απέδωσε μομφή στο κακό πολιτικό παρελθόν της χώρας στηρίζοντας δυναμικά το δημιουργικό παρόν, με την εμπιστοσύνη και την ελπίδα προοπτικής του μέλλοντος του».

Άλλα Πρόσφατα