Περισσότερο νερό με κάθε –νόμιμο αλλά και παράνομο- τρόπο αναζητούν με κάθε τρόπο πλέον όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι, ιδιαίτερα στη νότιο Ισπανία και Πορτογαλία που μαστίζονται για μια ακόμη χρονιά από ξηρασία. Ο πόλεμος του νερού απειλεί περιοχή που εκτείνεται πλέον από την Ιβηρική και φτάνει προς το παρόν μέχρι και την Ιταλία, καθώς οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ανομβρία δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Στην Ισπανία η αστυνομικά έχει τους τελευταίους μήνες συλλάβει δεκάδες αγρότες με την κατηγορία ότι σκάβουν παράνομα πηγάδια για χρήση σε καλλιέργειες, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί τους εναπομείναντες υδάτινους πόρους και κάνει κρατικές δαπάνες δις ευρώ για υποδομές όπως αφαλάτωση.
Στην περιοχή Αξαρκία στη Μάλαγα που πλήττεται όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ανδαλουσίας, από έντονη ξηρασία, έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη 250 παράνομων πηγαδιών και μικρών τεχνητών λιμών για συγκέντρωση νερού. Ένας από τους δεκάδες συλληφθέντες μάλιστα κατηγορείται ότι προκάλεσε ζημιές σχεδόν δέκα εκατομμυρίων ευρώ.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της νότιας Ανδαλουσίας έχει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση του νερού για την περιοχή, η οποία πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία από τον Ιούνιο του 2021.
Ο Απρίλιος ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας που καταγράφηκε για τη συγκεκριμένη περίοδο στην ηπειρωτική Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1961 – πριν από 62 χρόνια – ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET. Πρόκειται για θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Κρατικά κονδύλια και λιτανείες
Είναι ενδεικτικό ότι σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση η κυβέρνηση στην Ισπανία αποφάσισε να διαθέσει 2,2 δις ευρώ από κρατικά κεφάλαια για την κατασκευή νέων υποδομών κατά της λειψυδρίας. Την ίδια στιγμή σε περιοχές της χώρας που καίγονται από τις υψηλές θερμοκρασίες η Καθολική Εκκλησία έχει ξεκινήσει τις λιτανείες για βροχή συνοδεία πολλών κατοίκων.
Στην πόλη Χαέν της Ανδαλουσίας, μιας από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το κύμα καύσωνα, η Επισκοπή πραγματοποίησε μαζικές προσευχές για περισσότερο νερό με την παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτούς που βγήκαν στο δρόμο μαζί με τους ιερείς από την Καθολική Εκκλησία ήταν και πολλοί ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες να βρέξει προκειμένου να σώσουν τις σοδειές τους.
Στην περίπτωση που η ξηρασία συνεχιστεί, η Ισπανία θα βρεθεί –μεταξύ άλλων- αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση της γεωργικής παραγωγής. Ήδη σε σύγκριση με τη σαιζόν 2021/2022 η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μειωμένη κατά περίπου 50% λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και για τη σαιζόν 2023/2024 υπάρχουν φόβοι για μείωση ακόμη και κατά 70% σε σύγκριση με το 2021. Η Ισπανία παρήγαγε περίπου 1,5 εκατ. τόνους ελαιόλαδο το χρόνο και τώρα εκτιμάται πως η ποσότητα αυτή έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 700.000 τόνων.
Η περιοχή της Χαέν στα νότια της χώρας όπου έγιναν η λιτανείες είναι από τις πιο σημαντικές της Ισπανίας όσον αφορά την αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ελαιόλαδου. Από εκεί τροφοδοτείται η ζήτηση για πολλές χώρες της Ευρώπης. Από τις συνθήκες αυτές έχει επηρεαστεί σημαντικά και η γειτονική Πορτογαλία.
Από τη χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της ξηρασίας πλήττεται επίσης και ο τουρισμός, που είναι ένας ακόμη σημαντικός κλάδος για την οικονομία της Ιβηρικής.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και την αύξηση της διαθεσιμότητας νερού και 780 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Γεωργίας για να παρασχεθεί βοήθεια τους αγρότες να διατηρήσουν την παραγωγή και να αποφευχθούν οι ελλείψεις τροφίμων και νέες ανατιμήσεις.
Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε μαζί με ειδική νομοθεσία που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στις κατασκευές και άλλους κλάδους δεν θα πρέπει να εργάζονται όταν η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει ειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες.