«Πώς μπορούν οι επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova να διαχειριστούν τα τραύματα τους;», διερωτάται το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland. «Περίπου 50 από τους επιζώντες της επίθεσης στο φεστιβάλ, προσπαθούν να μάθουν να επεξεργάζονται τις τραυματικές αναμνήσεις στα πλαίσια μιας πενθήμερης παραμονής για αποθεραπεία σε ένα ισραηλινό κέντρο ευεξίας νοτιοδυτικά της Πάφου στην Κύπρο».
Ο Ραβίνος Άριε Σέγιεβ Ρασκίν από τη μικρή εβραϊκή κοινότητα στην Κύπρο εξηγεί στο RND πως το πρόγραμμα παρέχει βοήθεια ήδη στην «έκτη ομάδα περίπου 50 επιζώντων από την επίθεση που μεταφέρθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο». «Το γεγονός ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το Ισραήλ και οι φθηνές αεροπορικές πτήσεις έκαναν την Κύπρο ιδανικό προορισμόγια μια τέτοια διαμονή – ως ένα μέρος γαλήνης, όπου οι πληγέντες θα μπορούσαν εκεί να αναρρώσουν κάπως».
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες, στοχεύει να δώσει «τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τον πόνο και το άγχος των γεγονότων αυτών», αναφέρει το RND. «Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν τεχνικές αναπνοής και συζητήσεις – ενώ στις καθημερινές συνεδρίες προστίθενται μαθήματα γιόγκα, διαλογισμός, ρεφλεξολογία, μασάζ και βελονισμός»
«Ο ραβίνος έχει ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα αποθεραπείας στην Κύπρο για γονείς που έχασαν παιδιά τους κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», καταλήγει το δίκτυο.
Η διαπραγμάτευση είναι ο μόνος δρόμος
«Με το τέλος της εκεχειρίας και τη σταθερή προέλαση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των άμαχων θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αυξάνεται και πάλι σημαντικά», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung. «Τόσο ξεκάθαρα που ακόμη και οι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, απαιτούν από τη χώρα να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων. Η Χάρις ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα», παρατηρεί η εφημερίδα.
«Περίπου το 80% των λίγο πάνω από τα δύο εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας λέγεται ότι έχουν ήδη καταφύγει στο νότο με εντολή του ισραηλινού στρατού. Στην αρχή της στρατιωτικής επίθεσης κατά της τρομοκρατικής Χαμάς, η Γάζα χωρίστηκε σε δύο ζώνες: τη βόρεια, που έπρεπε να εκκενωθεί, και τη νότια, προορισμό των εκτοπισμένων».
Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας «έχει γίνει πλέον ένα περίπλοκο πλέγμα ασφαλών και αμφισβητούμενων ζωνών», ενώ «ένας χάρτης που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός στο Χ (πρώην Τwitter) καθιστά σαφές: Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος όπου οι κάτοικοι της Γάζας να είναι ασφαλείς», σχολιάζει η taz. «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια νέα κατάπαυση του πυρός πρέπει να γίνει και πάλι προτεραιότητα του Ισραήλ».