Ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του για το Παλαιστινιακό ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, διατύπωσε εκ νέου την αντίθεσή του στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της χώρας του και της Χαμάς για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
«Η Χαμάς ήθελε αυτή τη διακοπή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», έγραψε την Τετάρτη στο X ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ήταν μεταξύ των υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης που ψήφισαν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας στο υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ της Τρίτης.
תפקידה של הנהגה הוא להביט לאזרחים בעיניים ולספר להם את האמת!
האירוע שלפנינו איננו אירוע פשוט. הלב של כולנו מונח שותת דם על השולחן. חיי יקירנו תלויים מנגד. ההכרעות קשות כולן, ולא משנה איזו החלטה התקבלה.
יש יתרון במתווה שאושר אמש ולפיו נראה חלק מהילדים והנשים שנחטפו חוזרים…
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) November 22, 2023
Σε μακροσκελή ανάρτησή του, ο ακροδεξιός υπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά που κρατά ομήρους επειδή η κατάστασή τους προκαλεί μεγάλες «διεθνείς πιέσεις» στην ισλαμιστική οργάνωση.
Η Χαμάς ήθελε επίσης να λάβει «σε αντάλλαγμα καύσιμα, απελευθέρωση τρομοκρατών, παύση (στρατιωτικών) επιχειρήσεων και ακόμη και απαγόρευση πτήσεων. Όλα αυτά τα πέτυχαν», έγραψε.
Η κατάπαυση του πυρός θα δώσει στη Χαμάς χρόνο να ανεφοδιαστεί, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.
Αναφέρθηκε σε συμφωνία του 2011 που παραμένει μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη στο Ισραήλ. Τότε, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ- αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείτο όμηρος από τη Χαμάς για πέντε χρόνια.
Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας έχει αποκλειστεί μέχρι σήμερα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.