Ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Τσερνόμπιλ και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου. Στις περιοχές της πρωτεύουσας, όμως και του Τσερνίχιβ συνεχίζονται κανονικά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Τσερνίχιβ βρίσκεται, μάλιστα, υπό καθεστώς πολιορκίας δίχως τρόφιμα, νερό και θέρμανση. Στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η Μόσχα ανοίγει σήμερα έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Ζαπορίζια. Ο ρώσος πρόεδρος δέχθηκε κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού Καγκελάριου. Αντιθέτως, στη Χερσώνα, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία, η κατάσταση παραμένει δραματική. Πριν τον πόλεμο ζούσαν εκεί 283 χιλιάδες κάτοικοι. Πλέον, είναι η μοναδική μεγάλη πόλης που έχει τεθεί εξολοκλήρου υπό ρωσικό έλεγχο. Το Χάρκοβο, παρά την πίεση, προσπαθεί να παραμείνει όρθιο. Οι άνδρες της 92ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, η μονάδα του στρατού που ανέλαβε να υπερασπιστεί την πόλη, συναντήθηκε με δυτικούς δημοσιογράφους.
Σε εξ’ αποστάσεως επιθέσεις στρέφονται οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο. Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά, εκτόξευσαν 1.370 πυραύλους και κατέστρεψαν 15 ουκρανικά αεροδρόμια, από την έναρξη της εισβολής. Από την πλευρά τους, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Ανασυντάσσονται οι ρωσικές δυνάμεις, έτοιμες να εστιάσουν στο Ντονμπάς, προβλέπει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι είμαστε μπροστά σε έναν «παρατεταμένο» πόλεμο. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανατοποθέτηση», είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπό καθεστώς ανωνυμίας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ αναμένει «πρόσθετες επιθέσεις» από τη Μόσχα, δήλωσε. Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης στη νότια Ουκρανία, διηγήθηκε για πρώτη φορά πώς τον συνέλαβαν οι Ρώσοι στρατιώτες στις 11 Μαρτίου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στο ολλανδικό κοινοβούλιο, από το οποίο ζήτησε όπλα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του και τον τερματισμό όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Από την πλευρά της η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συμφώνησαν να στείλουν περισσότερα θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.
Σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού προχωρά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ρομπέρτα Μετσόλα μεταβαίνει στο Κίεβο. Σε ανάρτησή της στο τουίτερ ανέφερε: «Καθ οδόν για το Κίεβο.
Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο. Θεωρούν ότι οι πιο στενοί του συνεργάτες, του αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες και αλλοιώνουν τη γενική εικόνα από φόβο. Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που δείχνουν έναν Πούτιν πολύ θυμωμένο με τους στρατιωτικούς του ηγέτες, διότι θεωρεί ότι τον παραπλάνησαν και για αυτό υπάρχει μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να «αποκεφαλίζει» τον επικεφαλής των γαλλικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Σε αντίθεση με τους αμερικανούς και άγγλους συναδέλφους του, δεν προέβλεψε εγκαίρως την εισβολή.
Εντωμεταξύ, μαίνονται οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας -Κιέβου για τις νάρκες που έχουν «ξαμοληθεί» στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία κατηγόρησε χθες την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της. Τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία. Είχε προηγηθεί ισχυρισμό; του Κιέβου ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία τοποθέτησε νάρκες θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα ως «ανεξέλεγκτα παρασυρόμενα πυρομαχικά», μετατρέποντάς τα «σε ένα de facto όπλο αδιάκριτης δράσης». Η Τουρκια, πάντως, αλίευσε δύο αλλά ξεκαθάρισε ότι και οι δύο χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες και δεν μπορεί να κρίνει σε ποια από τις δύο ανήκουν.
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτο Levada εμφανίζει τη δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν ιδιαίτερα ενισχυμένη, κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Το 83% των Ρώσων φαίνεται να εγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου τους.
Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται το μπραντ εφέρ Δύσης Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε πληρωμή σε ρούβλια από την Παρασκευή 1η Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συμβάσεις θα διακόπτονται. Την αντίθεσή τους έσπευσαν να εκφράσουν η Γαλλία και η Γερμανία. Απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ακολούθησε η Ιταλία και άλλοι. Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.
Πηγή: protothema.gr