Μπορεί κατά τους επτά μήνες που πολέμου το Κρεμλίνο να διαμήνυε σε όλους τους τόνους πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία πήγαινε σύμφωνα με το σχέδιο και η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της, ωστόσο το αφήγημα αυτό κατέρρευσε με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον ρώσο πρόεδρο.
Ο πόλεμος εισέρχεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ αναταραχή επικρατεί και στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου χιλιάδες φαίνεται να είναι οι Ρώσοι που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου.
Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Πούτιν στο πεδίο της μάχης είναι η απόφασή του -σύμφωνα με το CNN– να δίνει ο ίδιος κατευθύνσεις στους στρατηγούς.
Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των αμερικανικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο, οι απευθείας εντολές του Πούτιν προς τους στρατηγούς «υποδηλώνουν τη δυσλειτουργική δομή διοίκησης» που έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.
Άλλες πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των στρατηγών που δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για το πού να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο CNN ότι αξιωματούχοι στη Μόσχα πασχίζουν να αποδώσουν ευθύνες για τα πισωγυρίσματα της Ρωσίας στον πόλεμο.
«Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και οι ειδήμονες των κρατικών μέσων ενημέρωσης συζητούν πυρετωδώς τους λόγους της αποτυχίας στο Χάρκοβο και το Κρεμλίνο φαίνεται να προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη μακριά από τον Πούτιν και τον ρωσικό στρατό» δήλωσε ο αξιωματούχος.
Κίνηση σημαντική σε συμβολισμό η επιστράτευση, αλλά βραδείας και αβέβαιης εφαρμογής
Την ίδια στιγμή, η επιστράτευση που κηρύχθηκε -σύμφωνα με αναλυτές- είναι μία ανακοίνωση σημαντική σε συμβολισμό, αλλά το αποτέλεσμά της δεν θα φανεί πριν από την παρέλευση μηνών και πιθανότατα θα αλλοιωθεί από τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης της αλυσίδας διοίκησης, τροφοδοσίας και εκπαίδευσης που μαστίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Δυτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στην εξαγγελία της Μόσχας και την εφαρμογή στο πεδίο της μάχης είναι μεγάλη. «Καμία επιστράτευση δεν είναι εφικτή από την μία ημέρα στην άλλη» επισημαίνει ο Τζέιμς Ραντ και αναφέρεται στο ανελαστικό διάστημα των τριών μηνών ανάμεσα στην έκδοση της διαταγής και την αποστολή του εκπαιδευμένου στρατιώτη στην μάχη.
«Θα πάρει μήνες για να φανεί κάποια αλλαγή, αν υπάρξει αλλαγή» επιβεβαιώνει ο Κρίστοφερ Μίλερ, ειδικός για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Ερευνας για τις Διεθνείς Σχέσεις (FPRI) της Φιλαδέλφειας.
«Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα για τις στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επιστράτευση και την εκπαίδευση, καθώς και στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο με τον απαραίτητο εξοπλισμό».