Άδικους και υπερβολικούς χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη για την απόρριψη ποσοτήτων νερού από το Φράγμα Αποσελέμη προς τη θάλασσα.
Όπως έγραψε το Creta24, ο Δήμαρχος Χερσονήσου «έστρεψε τα βέλη του» προς τη Διοίκηση του ΟΑΚ, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη κι απαράδεκτη η απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου νερού στη θάλασσα».
Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και τη Μίρκα Οικονομοπούλου ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παραδογιάννης, αναφέρθηκε στην βλάβη που προέκυψε από τον Μάρτιο, η οποία αποκαταστάθηκε και στην κοινή απόφαση που έλαβαν ο ΟΑΚ και οι τρεις ΔΕΥΑ ανατολικής Κρήτης (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου) για αναστολή λειτουργίας μέχρι τον Μάιο, που παρουσιάστηκε ως ιδανική ευκαιρία για εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των δεξαμενών. Όπως είπε ο κ. Παπαδογιάννης, με την παύση της λειτουργίας, διαπιστώθηκαν μεταλλικά ιχνοστοιχεία μέσα στις δεξαμενές που έπρεπε να απομακρυνθούν, με απόρριψη ποσοτήτων νερού.
«Θεωρώ τις δηλώσεις του συνεργάτη κ. Δοξαστάκη ειλικρινά άδικες, διότι αδικεί τους εργαζόμενους που νυχθημερόν προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν αυτό το φαινόμενο. Άδικο, γιατί μια εγκατάσταση η οποία λειτουργεί υποδειγματικά, μια πρότυπη εγκατάσταση που λειτουργεί σε πανελλήνια κλίμακα και που πολλοί ζηλεύουν, σε μια δύσκολη στιγμή και ένα πρόβλημα, χρειάζεται υποστήριξη και όχι πυροβολισμό και υπερβολές».
Σε αυστηρό ύφος, ο κ. Παπαδογιάννης ανέφερε πως απαράβατη προϋπόθεση για τον ΟΑΚ είναι η άριστη ποιότητα του νερού. «Γίνονται καθημερινά δειγματοληψίες. Το πρόβλημα προέκυψε λόγω της παύσης της αναστολής λειτουργίας. Δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα του νερού. Αυτή τη στιγμή η Χερσόνησος τροφοδοτείται με πεντακάθαρο νερό, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί, ενώ από την Παρασκευή 16 Μαΐου ξεκινάει η τροφοδότηση για τις Γούρνες, τις Γούβες και το Τομπρούκ και από το Σάββατο θα τροφοδοτείται κανονικά και ο Δήμος Ηρακλείου».
Παράλληλα ο κ. Παπαδογιάννης χαρακτήρισε υπερβολικούς τους ισχυρισμούς του Ζαχαρία Δοξαστάκη για τις ποσότητες νερού που απορρίφθηκαν στη θάλασσα, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος αριθμός δεν είναι αληθής και θα διαψευστεί από τις μετρήσεις που θα κάνει ο ΟΑΚ.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Χερσονήσου ανέφερε:
«Τον τελευταίο όμως μήνα, βιώνουμε μια ανεξήγητη και απαράδεκτη κατάσταση, η οποία είναι σε αντίθεση με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της διατήρησης και ανανέωσης των υδατικών πόρων. Ξεκίνησε η απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων νερού στα υδατορέματα Γουβών και Γουρνών, με συνέπεια την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων κατά κύριο λόγο στην εκβολή τους προς τη θάλασσα, αλλά και έντονης αντίδρασης και αγανάκτησης από τους δημότες, οι οποίοι διαπιστώνουν την αλόγιστη απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων νερού στην περίοδο έντονης λειψυδρίας.
Προέκυψε έντονη αντίδραση των πολιτών, δημοσιεύματα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και προπηλακισμός των προσώπων μας, ως οργάνων της Τ.Α. επειδή μας θεωρούν υπεύθυνους, πάνω στην αγανάκτηση τους για την κατάσταση αυτή.
Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς διαχείρισης του έργου, του ΟΑΚ Α.Ε., ενημερωθήκαμε ότι η απόρριψη έγινε προκειμένου να επισκευαστεί ο εξωτερικός, καταθλιπτικός αγωγός ύδρευσης προς Ηράκλειο.
Στις 25 Απριλίου 2025, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.40, έγινε συνάντηση στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου του Φράγματος Αποσελέμη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε., ο υπεύθυνος της εγκατάστασης και εκπρόσωποι των τριών ΔΕΥΑ. Συμμετείχα και εγώ με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΕΥΑ Χερσονήσου. Στη συνάντηση αυτή έγινε εκτενής συζήτηση και προγραμματισμός για τις κατά μήνα απολήψιμες ποσότητες και αποφασίστηκε η έναρξη παροχής νερού στις υδροδοτούμενες περιοχές Ηρακλείου και Χερσονήσου από τις 05/05/2025 με 500 κυβικά μέτρα την ημέρα και στον αγωγό του Αγίου Νικολάου από τις 15/05/2025. Τονίζεται ότι το διυλιστήριο και η διοχέτευση επεξεργασμένου νερού στα δίκτυα ύδρευσης είχε σταματήσει από 21/03/2025 για λόγους εξοικονόμησης νερού και συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την συνάντηση της 25ης Απριλίου 2025, ξεκίνησε πάλι η απόρριψη νερού στην περιοχή των Αγριανών. Η συνεχής και σταθερή παροχή, τις επόμενες ημέρες κατέβασε μεγάλες ποσότητες νερού στον κεντρικό δρόμο του οικισμού της Ανάληψης.
Η κατάσταση αυτή άφησε σκηνές και εικόνες του 2020, τότε που οι πλημμύρα είχε προξενήσει σοβαρότατες βλάβες στον οικισμό.
Ο κόσμος αντέδρασε. Πάλι εις βάρος του Δήμου και με μεγάλη δυσκολία καταφέραμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Η απόρριψη συνεχίστηκε και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας, η διοίκηση του διυλιστηρίου να αποφασίζει, η απόρριψη του νερού πλέον να γίνεται μέσω της οικολογικής παροχής (φρεατίου) στην κοίτη του Αποσελέμη ποταμού. Εν τω μεταξύ η απόρριψη συνεχίζονταν, ξεπεράστηκε το χρονικό όριο της 5ης Μαΐου, που θα ξεκινούσε η υδροδότηση των υδρευόμενων περιοχών και σήμερα το πρωί (14/05/2025) υπήρξε το εξής φαινόμενο: Η συνεχής τροφοδοσία του ποταμού Αποσελέμη από την οικολογική παροχή, ανέβασε τη στάθμη του νερού, το οποίο απλώθηκε σε μεγάλη έκταση πάνω στο δέλτα του ποταμού και μάλιστα μερικά μόνο μέτρα υπολείπονταν ώστε το γλυκό νερό να ενωθεί με το θαλασσινό νερό.
Η κατάσταση αυτή υπέπεσε στην αντίληψη των συνδημοτών μας, οι οποίοι με τηλεφωνήματα και προσωπικές παραστάσεις στο Δήμο διαμαρτύρονταν για την αλόγιστη απόρριψη νερού. Την ίδια στιγμή, λόγω της ανεπάρκειας του στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου, αναγκάζονταν να αγοράζουν και να μεταφέρουν νερό στις επιχειρήσεις τους με μεταφορικά μέσα Δ.Χ.
Έτρεξα αμέσως στις εκβολές του Αποσελέμη ποταμού και διαπίστωσα αυτοπροσώπως το πρόβλημα που οι δημότες μου είχαν εντοπίσει, αναδείξει και καταγγείλει.
Ενημέρωσα τον πρόεδρο του ΟΑΚ για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Οι κάτοικοι της «Λαγκάδας» περιοχής του δήμου μας, εκεί που έχει χωροθετηθεί και κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας του Φράγματος Αποσελέμη, στερήθηκαν, παρά την άρνηση τους, την περιουσία τους, προκειμένου να γίνει ένα έργο συλλογής νερού και ανάπτυξης συστήματος ενιαίας διαχείρισης του.
Έχουμε επισημάνει και τεκμηριώσει επιστημονικά, ότι το συγκεκριμένο έργο, δεν είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Δεν είναι βιώσιμο έργο.
Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι ο καταναλωτής του νερού, εν προκειμένω οι τρεις ΔΕΥΑ, χρεώνονται από τον ΟΑΚ Α.Ε. με 31 λεπτά του ευρώ το κυβικό (ξεκίνησε με 19 λεπτά του ευρώ το κυβικό) με αποτέλεσμα να μετακυλούν το υψηλό κόστος χρέωσης στις επιχειρήσεις. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένου νερού απορρίπτονται αδικαιολόγητα στη θάλασσα, λόγω εσφαλμένου προγραμματισμού ή τεχνικής αδυναμίας της εγκατάστασης.
Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο ακριβό και σύγχρονο έργο να μην έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης της παραγόμενης επεξεργασμένης ποσότητας νερού, ελεγχόμενης και τμηματικής εκκένωσης των δικτύων, όταν προκύψουν ζημιές. Η μονάδα άμεσα, πρέπει να στελεχωθεί με το αναγκαίο αριθμητικά προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται, ώστε να είναι διασφαλισμένη η ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Και κάτι πολύ σημαντικό: Η συμμετοχή και των τριών ΔΕΥΑ και ειδικότερα της ΔΕΥΑ Χερσονήσου που εκπροσωπώ στη διοίκηση του έργου, κρίνεται επιβεβλημένη. Ο Δήμος Χερσονήσου και οι πολίτες του, που στα διοικητικά του όρια έχουν χωροθετηθεί και τα πέντε (5) υποέργα του συστήματος υδροδότησης από το Φράγμα Αποσελέμη, έχει δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση, κατά τις επιταγές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ζητούμε από τον Ο.Α.Κ. και το Υπουργείο Υποδομών άμεσα να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία αυτού του μοναδικού έργου ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Ανατολική Κρήτη, προκειμένου να μην χάνεται καμία ποσότητα νερού και να διατίθεται στον καταναλωτή σε χαμηλή τιμή».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου