Η Γαλλία είναι ο κορυφαίος ελκυστικός προορισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για ειδικευμένους αλλοδαπούς εργαζόμενους, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία από το Indeed που βασίζονται σε δεδομένα της Eurostat.
Οι αναζητήσεις εργασίας στην χώρα αυξήθηκαν από 2,9% τον Ιούνιο του 2020 σε 5,2% τον Ιούλιο του 2024.
Η άνοδος του ενδιαφέροντος για τη Γαλλία μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη απλούστευση των διαδικασιών αίτησης για βίζα εργασίας, καθιστώντας την χώρα πιο προσιτή για τους ξένους επαγγελματίες.
Από τον Ιούλιο του 2024, το μερίδιο αλλοδαπών που αναζητούν εργασία για θέσεις στην ΕΕ ήταν διπλάσιο του πρόσφατου χαμηλού επιπέδου του Απριλίου 2021, με αύξηση από 1,5% σε 3,1% σε λίγο περισσότερα από τρία χρόνια.
Σε επίπεδο Ευρώπης οι ξένοι που αναζητούν εργασία έχουν δείξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αναζητήσεις εργασίας αυξήθηκαν από 2,6% στο χαμηλό σημείο της πανδημίας τον Απρίλιο του 2021 σε 4,9% τον Ιούλιο (αύξηση 87%).
Στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αλλαγή των πολιτικών μετανάστευσης και οι παραπάνω θεωρήσεις εργασίας αντικατοπτρίζουν επίσης την αυξανόμενη σημασία των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες άδειες εργασίας το 2023 από ό,τι το 2019 και η Γαλλία 40% περισσότερες.

Ποιες χώρες προσελκύουν το υψηλότερο μερίδιο αναζητήσεων από το εξωτερικό
Ωστόσο, αυτές οι χώρες δεν προσελκύουν τα υψηλότερα ποσοστά ξένων που αναζητούν εργασία, το πρώτο 6μηνο του έτους.
Ένα πλήθος μικρότερων εθνών, που χαρακτηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από ένα σχετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο, προσελκύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών που αναζητούν εργασία.
- Το Λουξεμβούργο ξεχωρίζει μεταξύ αυτών των προορισμών, ενισχυμένο από την έντονη πολυγλωσσία, την εστίαση στις ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και έναν σημαντικό αριθμό διασυνοριακών εργαζομένων λόγω της κεντρικής του θέσης που βρίσκεται ανάμεσα σε μεγαλύτερους οικονομικούς γείτονες και σημαντικό αριθμό διασυνοριακών εργαζομένων. Τον Ιούλιο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) όλων των αναζητήσεων για εργασία στο Λουξεμβούργο προέρχονταν από το εξωτερικό.
- Η Ελβετία επωφελείται από παρόμοιες συνθήκες και κατατάσσεται επίσης σε υψηλή θέση, με το 44% όλων των αναζητήσεων εργασίας να προέρχονται από το εξωτερικό τον Ιούλιο.
- Μια σειρά από κράτη του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Ομάν, του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, βοήθησαν στη συμπλήρωση της λίστας με τους κορυφαίους ξένους προορισμούς που αναζητούν εργασία τον Ιούλιο.
Ενώ οι μεγάλες δυτικές χώρες παραμένουν δημοφιλείς προορισμοί για ξένους εργάτες, ένας συνδυασμός οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων μοναδικών σε αυτά τα μικρότερα έθνη τα καθιστά επίσης ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά εργασίας.

Μεταξύ των μεγάλων δυτικών οικονομιών, η Γαλλία και η Ολλανδία προσελκύουν τα περισσότερα κλικ από εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για υψηλότερα αμειβόμενους ρόλους.
Πάνω από το ένα τρίτο (36% και 35%, αντίστοιχα) των ξένων “κλικ” σε αγγελίες εργασίας στη Γαλλία και την Ολλανδία κατευθύνθηκαν σε αγγελίες θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών αποδοχών το πρώτο εξάμηνο του 2024 (επαγγέλματα στο ανώτερο τρίτο ή τρίτο τριτοβάθμιο, της κατανομής του μισθού). Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες (30%) και ο Καναδάς (28%).
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία κατατάχθηκαν στην τελευταία θέση, με μόλις 21% και 17% των ξένων κλικ να πηγαίνουν σε θέσεις εργασίας στο τρίτο εισόδημα. Στην Ισπανία, περισσότερα από τα μισά ξένα κλικ στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αφορούσαν τις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο πρώτο tercile, σε σύγκριση με το 39% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το σχετικά χαμηλό ποσοστό κλικ σε αποσπάσεις σε επαγγέλματα με υψηλό μισθό στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται σε αντίθεση με τον δεδηλωμένο στόχο της τρέχουσας μεταναστευτικής πολιτικής να επικεντρωθεί στην προσέλκυση ξένων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης (και πιθανώς υψηλότερα αμειβόμενων).

Η σχετικά περιορισμένη ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να προσελκύει άτομα που αναζητούν εργασία που ενδιαφέρονται για τους πιο ακριβοπληρωμένους ρόλους μπορεί να απεικονιστεί εξετάζοντας τις κατηγορίες θέσεων εργασίας με τη σημαντικότερη αύξηση των ξένων “κλικ”.
Οι εργασίες προετοιμασίας και σέρβις φαγητού -οι οποίες είναι συνήθως χαμηλότερες- αντιπροσώπευαν σχεδόν το 9% των ξένων “κλικ” το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Τα “κλικ” από την Ινδία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 16% των ξένων κλικ στο αυτή την κατηγορία εργασίας.
Σε άλλες κατηγορίες με ανάπτυξη που ξεπερνά τους 0,5 βαθμούς (εκπαίδευση και διδασκαλία, ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση και λιανική πώληση), τα “κλικ” από την Ινδία ήταν επίσης σχετικά άφθονα, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου του πρώτου εξαμήνου 2024 στην ανάπτυξη λογισμικού.

Στην ΕΕ, μόνο η ανάπτυξη λογισμικού αντιπροσώπευε το 8,0% των “κλικ” από το εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξημένα 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Οι Ινδοί, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί που αναζητούσαν εργασία αντιπροσώπευαν μαζί σχεδόν το 40% των ξένων “κλικ” στο αυτές τις θέσεις εργασίας της ΕΕ.
Ωστόσο, η προετοιμασία και το σέρβις φαγητού είναι η κατηγορία εργασίας που έχει σημειώσει τη σημαντικότερη αύξηση στα “κλικ” εκτός ΕΕ από τις αρχές του 2019 (+1,6 βαθμούς την τελευταία μισή δεκαετία, που αντιπροσωπεύει το 6,2% των συνολικών ξένων “κλικ” το 1ο εξάμηνο του 2024), με τους Βρετανούς οι υποψήφιοι που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου (10,5%).
Το μερίδιο των αναζητήσεων για θέσεις εργασίας στην προσωπική και οικιακή υγειονομική περίθαλψη κέρδισε 1,3 μονάδες, η εγκατάσταση και η συντήρηση αυξήθηκαν 0,9 μονάδες και η οδήγηση αυξήθηκε 0,7 μονάδες την ίδια περίοδο.
