Ποια ρήγματα μπορεί να ενεργοποιήσει ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

«Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ότι είχε να δώσει το έδωσε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 στην Μαρία Μπινιχάκη και τον Σωτήρη Μεταξά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας κ. Κώστας Μακρόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως o σεισμός των 6,3 στην θαλάσσια περιοχή της Ζάκρου δεν σχετίζεται με αυτόν του Αρκαλοχωρίου , καθώς «είναι σε διαφορετικό τεκτονικό καθεστώς».

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος ανήκει στο Ελληνικό σεισμικό τόξο το οποίο ξεκινά από την Ιθάκη, συνεχίζει δυτικά της Πελοποννήσου, νότια της Κρήτης και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μακρόπουλος πρόκειται για το σημείο που συγκρούονται η αφρικανική με την ευρασιατική πλάκα και αυτός είναι ο λόγος που «δίνει» μεγάλους σεισμούς, της τάξης των 7 Ρίχτερ και παραπάνω. «Ενώ έχουμε τελειώσει με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, δεν έχουμε τελειώσει με τον σεισμό της Ζάκρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει μέσα σε 36 ώρες από τον πρώτο σεισμό να έχουμε ένα μετασεισμό περίπου 5 – 5,3 Ρόχτερ. Ακόμα δεν έχουμε ησυχάσει», δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η σεισμική προϊστορία της περιοχής αλλά και συνολικά του τόξου είναι βεβαρυμμένη ωστόσο το γεγονός ότι μιλάμε για θαλάσσια περιοχή «προστατεύει» την Κρήτη.

Το ενδεχόμενο ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα είναι ανοιχτό σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, ωστόσο αυτό θα αφορά μόνο σε ρήγματα πάνω στο Ελληνικό σεισμικό τόξο. «Μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, όχι όπως του Αρκαλοχωρίου, αλλά νότια της Κρήτη ή προς τα Δωδεκάνησα», σημείωσε.

«Ζούμε σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα της Ευρώπης. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με το σεισμό», κατέληξε ο κ. Μακρόπουλος ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα