«Θα δημοπρατούμε μεσοπρόθεσμα έργα που είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο θα συνεχίσουμε να δίνουμε συνεχώς λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας».
Αυτό ανέφερε ερωτηθείς για τα νέα έργα που έρχονται προσεχώς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στην παρουσίαση για την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης που αφορούν τα δωρεάν data στις ηλικίες 15-17 ετών για τον εμβολιασμό και τη μείωση και κατάργηση των τελών κινητής.
Στα πρώτα έργα που έρχονται το επόμενο διάστημα είναι αυτά που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο, το CRM, τα μεγάλα έργα για την ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλα έργα υποδομής για την αναβάθμιση της σταθερής τηλεφωνίας:
«Εχει έρθει η ώρα να γίνει η αποχαλκοποίηση– όχι μόνο η απολιγνιτοποίηση- και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι καταλύτης σε αυτή την εξίσωση, έστω κι αν εκκρεμούν πολλές λεπτομέρειες. Στην κινητή έχουμε προχωρήσει πολύ και με το 5G, ωστόσο στην σταθερή υπάρχει πρόβλημα, η Ελλάδα χρειάζεται και αποχαλκοποίηση με σημαντικές επενδύσεις, είμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε κάνει σχετικές προβλέψεις στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι καταλύτης σε αυτή την εξίσωση κι ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει βελτίωση και σε αυτό το κομμάτι. Ολο αυτό είναι ένα πεδίο όπου μέσα σε πολύ λίγα χρόνια θα υπάρξουν βελτιώσεις. Στη σταθερή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος δεδομένου ότι απαιτούνται διαγωνισμοί και ειδική προετοιμασία αυτών».
Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι πρωτίστως «μας ενδιαφέρει η υπηρεσία προς τον πολίτη και με κάθε υπουργείο θα έχουμε μία κοινή στρατηγική για βασικές ενέργειες, όπως π.χ. έχουμε ήδη πράξει με το υπουργείο Υγείας όπου έχουμε ήδη γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις με τον αρμόδιο υπουργό κ. Θάνο Πλεύρη. Στην υγεία υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό όπως π.χ. η τηλεσυμβουλευτική για στοχευμένες παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, η προληπτική ιατρική κ.α.. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι επίσης ένα εργαλείο που μας έχει επιτρέψει να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις, να προτεραιοποιήσουμε νοσήματα στον εθνικό εμβολιασμό κ.α., ενώ θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις για μία σειρά από ενέργειες που έχουν σχέση με την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας. Στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που θα αφορούν το κάθε υπουργείο μεμονωμένα και το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει την ευχέρεια να προχωρήσουμε σε μεγάλο βαθμό. Ως υπουργείο, εμείς ήμασταν έτοιμοι από πριν, λόγω της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ωστόσο υπήρχαν τεράστιες εκκρεμότητες σε κάθε υπουργείο που εκ των πραγμάτων δεν ήταν δυνατό να καλύψουμε και έπρεπε να κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές ανάλογα με τον προϋπολογισμό. Τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως σχέδιο Μάρσαλ και μας επιτρέπει όχι μόνο να καλύψουμε εκκρεμότητες αλλά να κάνουμε ακόμη κι επιπλέον έργα. Η ίδια η φύση των έργων και το μέγεθος του Ταμείου θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην αγορά».
Ο ίδιος ανέφερε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να εισαχθεί στην καθημερινή λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου και μπορεί να περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εφαρμογές π.χ. για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, πρόβλεψη κινδύνων για την πολιτική προστασία κ.α.. «Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ευφυΐα και διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα συστήματα του Δημοσίου. Για κάθε χωριστή δραστηριότητα θα υπάρχει ένα πιλοτικό έργο Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι που θα το δούμε από την επόμενη χρονιά».
Μέσα στον Οκτώβριο θα έχει εκδοθεί και η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την άδεια πρότυπων κεραιών που αφορά το δορυφορικό ίντερνετ.
«Ηρθε η εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων πριν από περίπου δύο εβδομάδες και τώρα είναι υπό επεξεργασία από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέσα Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρώτη ΚΥΑ για την άδεια των πρότυπων κεραιών, δεδομένου ότι έχουν συγκεκριμένο πρότυπο κεραιών που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες που μπαίνουν στα σπίτια των καταναλωτών και θα αφορά μία άπαξ αδειοδότηση, ώστε να μη χρειαστεί ο κάθε πολίτης να αδειοδοτείται ξεχωριστά».
Πηγή: newmoney.gr