Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ποια φάρμακα πρέπει να μην παίρνετε ποτέ με τον καφέ σας

Πρέπει να διαβάσετε

Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να εγείρει την λειτουργία του στομάχου, αλλάζοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να διέλθουν οι τροφές μέσω του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, ο καφές μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε και να αλλάξει το πόσο γρήγορα απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ την ίδια στιγμή που παίρνετε τα φάρμακά σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν για εσάς. Το 2020, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πολλά φάρμακα και πώς επηρεάστηκαν από τον καφέ. Ανέφεραν ότι ο καφές “επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση, την μεταφορά, τον μεταβολισμό και την απέκκριση πολλών φαρμάκων”.

Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα φάρμακα από την κατανάλωση καφέ. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια φάρμακα πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζετε με τον καφέ και τι να προσέχετε.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, τότε ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηροδερμία, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια μαλλιών και ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους.

Σε πολλούς ασθενείς συνταγογραφείται λεβοθυροξίνη ή άλλα φάρμακα για τον θυρεοειδή για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών τους. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με την λήψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που εν τέλει απορροφάται από τον οργανισμό, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό. Και δεν είναι μικρό το αποτέλεσμα: Οι αναφορές ασθενών δείχνουν ότι ο καφές μπορεί ακόμη και να μειώσει την απορρόφηση του φαρμάκου του θυρεοειδούς κατά πάνω από 50%.

Φάρμακα για το κρυολόγημα ή την αλλεργία

Τα φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά περιέχουν διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η ψευδοεφεδρίνη. Ο καφές είναι επίσης διεγερτικός, επομένως μπορεί να αυξήσει συμπτώματα όπως ανησυχία και αδυναμία ύπνου.

Ορισμένα φάρμακα για την αλλεργία, όπως η φεξοφεναδίνη, επίσης πρέπει να μην λαμβάνονται με καφέ, καθώς μπορεί να υπερδιεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τα συμπτώματα ανησυχίας.

Φάρμακα για τον διαβήτη

Εάν βάζετε ζάχαρη και γάλα στον καφέ σας αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί το φάρμακο για τον διαβήτη. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη.

Το να πίνετε οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, όπως ο καφές, θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη. Η μελέτη ήταν μικρή, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη.

Φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια της γνωστικής λειτουργίας, δυσκολεύοντας τη σκέψη, την μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, όπως η δονεπεζίλη, η ριβαστιγμίνη και η γκαλανταμίνη επηρεάζονται από την καφεΐνη. Η καφεΐνη στον καφέ συσφίγγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που φτάνει στον εγκέφαλο. Τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ λειτουργούν προστατεύοντας τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφέ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αυτήν την προστατευτική δράση.

Φάρμακα για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονή κι ερεθισμό στους αεραγωγούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και συριγμό και ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος.

Πολλοί άνθρωποι με άσθμα λαμβάνουν βρογχοδιασταλτικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, όπως η αμινοφυλλίνη ή η θεοφυλλίνη. Τα βρογχοδιασταλτικά δρουν χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς και διευκολύνοντας την αναπνοή, αλλά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, ανησυχία, πόνος στο στομάχι και ευερεθιστότητα. Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό.

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά σας λεπτά και εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση.

Φάρμακα όπως η ρισεδρονάτη ή η ιβανδρονάτη προλαμβάνουν και θεραπεύουν την οστεοπόρωση, αλλά πρέπει να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα με τον καφέ, διότι καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά. Συνιστάται να παίρνετε αυτά τα φάρμακα πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε και να παίρνετε το χάπι μόνο με σκέτο νερό. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα σας να μεγιστοποιήσει την πλήρη ποσότητα του φαρμάκου. Όταν πίνετε καφέ με αυτούς τους τύπους φαρμάκων, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί περισσότερο από το μισό.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα η χρήση τους να έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, η αμιτριπτυλίνη, η εσιταλοπράμη και η ιμιπραμίνη μπορούν να μεταβολιστούν διαφορετικά εάν πίνετε καφέ ταυτόχρονα, ειδικά μεγάλες ποσότητες καφέ. Ο καφές μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από το σώμα σας.

Μελέτες δείχνουν ότι ειδικά η φλουβοξαμίνη ενισχύει τις συνήθεις παρενέργειες της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αϋπνία και αίσθημα παλμών. Είναι καλύτερο να πάρετε τα φάρμακά σας και να σταματήσετε τον καφέ για λίγο.

Αντιψυχωτικά φάρμακα

Τα αντιψυχωτικά φάρμακα είναι χρήσιμα για άτομα που ζουν με σχιζοφρένεια, μανία, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και άλλα σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας. Δρουν αναστέλλοντας ορισμένους νευροδιαβιβαστές ή μπλοκάροντας τους υποδοχείς στον εγκέφαλο.

Τα φάρμακα που θεραπεύουν την ψύχωση περιλαμβάνουν σύνήθως: φαινοθειαζίνη, κλοζαπίνη, αλοπεριδόλη και ολανζαπίνη. Ο καφές μπορεί να κάνει το σώμα σας να απορροφήσει λιγότερα από αυτά τα φάρμακα από ό,τι συνήθως αν τα πάρετε μαζί με τον καφέ σας. Μελέτες δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα φάρμακα μεταβολίζονται ή διασπώνται από τον οργανισμό με διαφορετικό τρόπο παρουσία καφέ. Για να έχετε την πλήρη επίδραση του φαρμάκου σας, πάρτε το με νερό αντί για καφέ.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Είναι μια κοινή, αλλά σιωπηλή ασθένεια, καθώς σπάνια εμφανίζει συμπτώματα.

Πολλοί λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα οποία δρουν επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν χρειάζεται να εργαστεί πολύ σκληρά για να αντλήσει αίμα σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με την λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσει την απορρόφηση λιγότερης ποσότητας του φαρμάκου από τον οργανισμό.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγει το σώμα, η οποία βοηθά να αισθάνεστε υπνηλία τη νύχτα. Η ορμόνη ενεργοποιείται με τη δύση του ηλίου, σηματοδοτώντας στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα για ξεκούραση. Η μελατονίνη πωλείται επίσης χωρίς συνταγή σε μορφή συμπληρώματος και χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου.

Η καφεΐνη στον καφέ κάνει ακριβώς την αντίθετη δουλειά από αυτή της μελατονίνης. Μπορεί να σας φέρει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και να κάνει πιο δύσκολο το να κοιμηθείτε. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αναστείλει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα και να κάνει την ορμόνη λιγότερο αποτελεσματική. Εάν παίρνετε μελατονίνη ταυτόχρονα με τον καφέ, οι δύο ουσίες είναι πιθανό να αλληλοεξουδετερωθούν.

Πηγήonmed.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα