Γεμάτο από κόσμο ήταν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τετάρτης.
To παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης ενώ ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του, στην κατάμεστη αίθουσα του ΠΣΚΗ, ανέφερε πως: «Αυτή είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που στέλνει η Κρήτη».
«Τέτοια συγκέντρωση δεν ξαναείδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «παίρνω δύναμη απ’την Κρήτη και τον ενθουσιασμό του κόσμου».
«Στόχος η Κρήτη απ’ άκρο σ’άκρο, είναι να γίνει γαλάζια» σημείωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως αυτό «θα το πετύχουμε τώρα».
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από νωρίς το απόγευμα, αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από το ΠΣΚΗ, περιμένοντας την άφιξη και την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την υποδοχή. Αυτή είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που στέλνει η Κρήτη, σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, συμπατριώτες μου, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Κρήτης, σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την τόσο ζεστή υποδοχή. Την επόμενη φορά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερο χώρο. Πολλά χρόνια, όπως ξέρετε, είμαι στην πολιτική, τέτοια συγκέντρωση στο Ηράκλειο δεν έχω ξαναδεί.
Και να ζητήσω συγνώμη προκαταβολικά από όσους δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στην αίθουσα και παρακολουθούν αυτή τη συγκέντρωση από τον προαύλιο χώρο, αλλά θέλω να ξέρετε εσείς και όσοι μας βλέπουν σήμερα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες ότι ειδικά εδώ, ειδικά στον τόπο μου, κάθε φορά που συναντιόμαστε παίρνω νέα δύναμη από τον ενθουσιασμό σας.
Σήμερα αυτό που βλέπω με πείθει ότι ο στόχος μας είναι κοντά: η Κρήτη από άκρο σε άκρο να γίνει γαλάζια. Δεν το πετύχαμε την προηγούμενη φορά, θα το πετύχουμε τώρα.
Μας συνδέουν άλλωστε πολλά. Η κοινή μας καταγωγή και η αγάπη για τούτο το ευλογημένο νησί στη νότια εσχατιά του Ελληνισμού. Μας συνδέει η πίστη στην ελευθερία και τη δημοκρατία και βέβαια μας συνδέουν οι ίδιες ιδέες που κινητοποιούν τη συλλογική και την ατομική προκοπή.
Είναι ακριβώς αυτές οι ιδέες που σήμερα δικαιώνονται, μαζί με τις ελπίδες εκατομμυρίων Ελλήνων οι οποίοι πριν από τέσσερα περίπου χρόνια αποφάσισαν να γυρίσουμε σελίδα. Αποφάσισαν από την καθήλωση και το περιθώριο να οδηγήσουμε τη χώρα στην πρόοδο και στο προσκήνιο. Από ουραγό να την κάνουμε πρωταγωνιστή, με την κοινωνία ενωμένη και τους πολίτες απαλλαγμένους από βάρη που δεν τους ανήκαν. Αλλά τους πολίτες, επίσης, υπερήφανους σε μια πατρίδα ισχυρή και δημιουργική όσο ποτέ.
Ζητούμενο, τότε, στις εκλογές του ’19, ήταν η σταθεροποίηση και η ανάταξη, ενώ τώρα γίνεται ήδη πράξη η σταθερότητα και η διαρκής ανάπτυξη. «Το έργο της ανορθώσεως είναι χρόνιον και μακρόν», έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910, όμως, τα λέω αυτά κυρίως για εσάς του νεότερους για να μαθαίνετε΄. Έλεγε ο Βενιζέλος το ’10: «τα αποτελέσματά του θα αρχίσουν να φαίνονται ευθύς άμα τη εφαρμογή του προγράμματός μας», έλεγε ο μεγάλος Κρητικός μεταρρυθμιστής, που φρόντισε ήδη να αλλάξει την Ελλάδα τα τρία χρόνια πριν αρχίσει η μεγάλη περιπέτεια των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησε στο διπλασιασμό της πατρίδας μας. Για να ανοίξει, έτσι, ο δρόμος του συνολικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδος.
Εκείνα τα λόγια του Βενιζέλου ηχούν επίκαιρα καθώς πια κλείνει η πρώτη κυβερνητική μας θητεία, με τα αποτελέσματά της να γίνονται «διαβατήριο» για τη δεύτερη.
Θέλω να θυμηθούμε όλοι μαζί τι σας είχα υποσχεθεί όταν μίλησα στο Ηράκλειο το 2019. Σας είχα υποσχεθεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους και εισφορές. Σας είχα υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και περισσότερες επενδύσεις και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Κυρίως, όμως, σας είχα υποσχεθεί μια πατρίδα πιο ισχυρή και την έχουμε με τα Rafale, τα Viper, τις Belharra και τις ακλόνητες συμμαχίες μας.
Σας είχα δεσμευτεί όμως και για μια φιλική καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που ήδη υπάρχει. Προσέξτε, μέσα από το ψηφιακό κράτος, το gov.gr, έχουμε ήδη διεκπεραιώσει 1,2 δισεκατομμύρια, επαναλαμβάνω, 1,2 δισεκατομμύρια αυτόματες συναλλαγές αντί για την ταλαιπωρία στις ουρές της γραφειοκρατίας. Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος που σας υποσχέθηκα και την υλοποιούμε.
Μια Ελλάδα με ανθρώπινες και ασφαλείς πόλεις, μία Ελλάδα στην οποία τα αυτονόητα δεν πρέπει να είναι ζητούμενα. Μία Ελλάδα με συντάξεις που εκδίδονται επιτέλους στην ώρα τους. Μία Ελλάδα με νηπιαγωγεία από τα 4 (έτη), που διδάσκουν όλα τα παιδιά ξένες γλώσσες από τα 4 (έτη). Μία Ελλάδα με πρότυπα σχολεία αλλά και επαγγελματικά λύκεια που οδηγούν σε επάγγελμα. Μία Ελλάδα με πανεπιστήμια που ανήκουν στους φοιτητές και όχι στους μπαχαλάκηδες καταληψίες.
Μετά από 42 μήνες λοιπόν, μπορώ την καθεμία και τον καθένα από εσάς να σας κοιτάξω ξεχωριστά στα μάτια και να σας πω: ναι, το είπαμε και το κάναμε. Και δεν τα κάναμε όλα αυτά σε μία κανονική περίοδο, φυσιολογική. Τα κάναμε όλα αυτά εν μέσω τόσων πολλών κρίσεων που ποτέ ως τώρα μία κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει.
Σκεφτείτε, ήμασταν μόλις έξι μήνες στο τιμόνι του τόπου όταν χρειάστηκε να αμυνθούμε στις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και στο Αιγαίο και να κρατήσουμε απόρθητα τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα.
Αμέσως μετά, τον ίδιο μήνα, ξέσπασε η παγκόσμια καταιγίδα του κορονοϊού. Κράτησε ουσιαστικά παραπάνω από δύο χρόνια. Για να ακολουθήσει μετά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή «έκρηξη», με τις ανατιμήσεις τιμών που ήδη «πολιορκούν» ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτά έπρεπε να διαχειριστεί η κυβέρνησή μας. Προσθέστε και τη συνολική προκλητικότητα της γείτονος, για να αντιληφθείτε την πολυπλοκότητα των θεμάτων που χρειάστηκε να διαχειριστούμε αυτά τα 3,5 χρόνια.
Κι όμως, απέναντι σε όλα αυτά τα οποία μας έτυχαν η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες χάρη σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης που συνολικά ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ και εσείς εδώ το γνωρίζετε καλά. Το γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή και είδαν το κράτος, τη στιγμή που ουσιαστικά παρέλυε η επιχειρηματική δραστηριότητα, να έρχεται και να πληρώνει μισθούς των εργαζομένων. Το γνωρίζουν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν και φέτος τα Χριστούγεννα το κράτος να πληρώνει 250 ευρώ για να τους βοηθήσει με την αύξηση των τιμών.
Θα ήταν όμως βολικό άλλοθι, φίλες και φίλοι, να κρυφτεί κάποιος πίσω από τα αλλεπάλληλα εμπόδια που λύγισαν ακόμα και τα πιο ισχυρά κράτη. Θα ήταν πολύ βολικό να έρθω σήμερα και να σας πω «αλλά σχεδιάζαμε, άλλα μας έτυχαν», κατά συνέπεια να χρησιμοποιώ τη διεθνή κρίση ως ένα βολικό πρόσχημα για αναβολές.
Στην Ελλάδα, όμως, η επιλογή την οποία κάναμε ήταν η αντίστροφη. Την ώρα που κάναμε τις δυσκολίες, ευκαιρίες, δεν ξεφύγαμε γραμμή από όσα υποσχεθήκαμε.
Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο όλοι οι Έλληνες μας το αναγνωρίζουν. Πρόκειται, θα έλεγα, για έναν απολογισμό εμπιστοσύνης. Θα ήθελε πραγματικά εκατοντάδες σελίδες για να ξεδιπλωθεί. Από αυτόν τον απολογισμό δεν λείπουν βέβαια ούτε λάθη ούτε αστοχίες, που όμως υπάρχουν για να διορθώνονται τα πρώτα και για να ξεπερνιούνται οι δεύτερες.
Μόνο άλλωστε -είναι κάτι το οποίο το ζητώ συνέχεια και από τους συνεργάτες μου- όταν εντοπίζεις πώς έσφαλες, μπορείς να μετουσιώσεις τις αδυναμίες σε θετικές εμπειρίες. Και αυτό σημαίνει τελικά να σφυρηλατήσεις ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας με τον πολίτη. Ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης.
Αυτή την ίδια ειλικρίνεια θέλω να επιστρατεύσω για μία σύντομη επισκόπηση της διαδρομής μας. Με λίγες μόνο παρατηρήσεις, καθώς ξέρετε είναι τόσα πολλά αυτά τα οποία έγιναν, είναι τόσο πυκνά, που συχνά δύσκολα τα συγκρατεί η μνήμη».