Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για το μεταναστευτικό.
Με την τροπολογία θα παγώνει για ένα τρίμηνο την εξέταση χορήγησης ασύλου σε άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με πλωτό μέσο από τη Β. Αφρική.
Εν μέσω έντασης συζητήθηκε στη Βουλή η ένταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να χαρακτηρίζει την τροπολογία Πλεύρη ως «αντισυνταγματική, ρατσιστική, ανατριχιαστική και απολίτιστη». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας σε ολοκληρωτικό καθεστώς», επιτιθέμενη προσωπικώς στον Θάνο Πλεύρη, κατηγορώντας τον πως «θέλει αίμα και νεκρούς στα σύνορα». Αργά χθες το βράδυ ήρθε σε κόντρα με τη Χριστίνα Αλεξοπούλου από τη ΝΔ όταν σχολίασε, με αφορμή τη συζητούμενη τροπολογία πως «έτσι ξεκίνησε και ο Χίτλερ». Η βουλευτής της ΝΔ κάλεσε το προεδρείο να πάρει θέση, καθώς –«δεν πάει άλλο! Δεν γίνεται να μας λέει χιτλερικούς!»
Πλεύρης: Η ρύθμιση είναι απολύτως σταθμισμένη
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας στην τροπολογία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία, κατηγορώντας το πως ενώ στηρίζει την ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλώνει «παρών» στην τροπολογία. «Είναι καταπληκτικό αυτό που κάνει. Εάν θεωρείς ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό, τότε το καταψηφίζεις, δεν δηλώνεις «παρών», ανέφερε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέμεινε στην συνταγματικότητα της ρύθμισης, η οποία στηρίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020, όπως εξήγησε. Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο υποστήριξε ότι δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως απολύτως σταθμισμένη, ενημερώνοντας πως και η Κομισιόν είναι ενήμερη και την αποδέχεται.
«Όποιος μπαίνει, να πηγαίνει σε απλή καταγραφή, να κάνει αίτηση ασύλου και μετά να είναι ελεύθερος στην ελληνική επικράτεια. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι στον Αγιο Παντελεήμονα, στην Κυψέλη και την Ομόνοια; Αυτό λέτε στην ελληνική κοινωνία. Να το πείτε στις τοπικές κοινωνίες, ότι θέλετε ο κόσμος αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερα» είπε, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «από τους 507 του Λαυρίου, οι 495 είναι άνδρες και 16 γυναίκες, τέλος παραμύθι με τις μωρομάνες, είναι στις ηλικίες 18-30 που βάσει του προφίλ τους, προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο δεν δικαιούνται καμίας προστασίας». Παράλληλα επιτέθηκε και στο ΚΚΕ ότι επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης, η οποία « έγινε το ‘51 για να προστατευτούν όσοι την κοπανούσαν από την Σοβιετική Ένωση». «Και έχουμε σύνορα και επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», ανέφερε με τους βουλευτές της ΝΔ να τον χειροκροτούν.
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας – Το ΠΑΣΟΚ τη στήριξε
Την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η Πλεύση Ελευθερίας στήριξε το ΠΑΣΟΚ. «Θα στηρίξουμε προφανώς την αντισυνταγματικότητα. Η κυβέρνηση παραδέχεται πως επικαλείται το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, χωρίς να το χρησιμοποιεί», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, υποστηρίζοντας πως η τροπολογία είναι «μια τρύπα στο νερό», καθώς θα οδηγήσει σε εγκλωβισμό.
Για παράνομες πρακτικές οι οποίες εκθέτουν τη χώρα, έκανε λόγο ο Γιώργος Ψυχογιός του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Θάνο Πλεύρη για «θεσμικό ρατσισμό».
«Η άγρια, απάνθρωπη και ρατσιστική τροπολογία παραβιάζει τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης», κατήγγειλε η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ.
«Πρόκειται για μισό βημα, αλλά θα το κάνουμε. Θα την ψηφίσουμε την τροπολογία», ανέφερε ο Κώστας Χήτας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.
Για «ακροδεξιά» επιλογή, κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο, έκανε λόγο η Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς.
ΝΔ: Υποχρέωση για να προστατεύσουμε τη χώρα
«Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και συνταγματική υποχρέωση για να προστατεύσουμε τη χώρα», απάντησε ο Μακάριος Λαζαρίδης, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας. «Πρόκειται για ασύμμετρη απειλή, βρισκόμαστε μπροστα σε ενδεχόμενο υβριδικό πόλεμο. Δεν θα ζήσουμε άλλη Μόρια και Ειδομένη. Ανθρωπιστές εσείς, δήθεν ακροδεξιοί εμείς. Σαν δεν ντρέπεστε!», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε με δια εγέρσεως ψηφοφορία.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών», ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν ζητήσει την απόσυρση της διάταξης την οποία καταψηφίζουν. Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίζουν.