Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
30.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πλεύρης για δομή μεταναστών στην Κρήτη: Δε θα είναι φυλακή – Είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών ο περιορισμός στην κυκλοφορία

Πρέπει να διαβάσετε

Τι είπε για την κλειστή δομή μεταναστών στην Κρήτη

 

 

«Ένας άνθρωπος που μπαίνει παράνομα στη χώρα μου πρέπει να καταλάβει πως μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN, εξηγώντας πως το υπουργείο δεν διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές, αλλά τους ανθρώπους που έχουν ήδη περάσει τα σύνορα -και κυρίως όσους δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστραφούν.

 

«Το να φυλάς τα σύνορα είναι πολύ σημαντικό, γιατί λειτουργεί αποτρεπτικά», είπε, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που κάποιος μπει, δεν πρέπει να νιώθει πως εισέρχεται σε ένα απόλυτα φιλόξενο περιβάλλον, γιατί τότε η χώρα γίνεται μαγνήτης. «Μπαίνουμε σε μια λογική που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε από το 2019 αλλά η Ευρώπη δεν άκουγε. Τότε μας εγκαλούσαν για πολιτικές αποτροπής, σήμερα όμως όλη η Ευρώπη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Άπαξ και μπεις παράνομα στη χώρα, θα είσαι πάντα παράνομος»
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα: «Θα ξεκινήσεις να έρχεσαι εδώ αν πραγματικά είσαι δικαιούχος ασύλου». Στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, το 52% των αιτήσεων ασύλου που εξετάστηκαν, έγιναν αποδεκτές. Για όσους απορρίπτονται, ωστόσο, η διαδικασία αλλάζει. «Κανονικότητα σημαίνει ότι στις δομές μας μπαίνει όποιος υποβάλλει άσυλο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και κριθεί παράνομος, παραδίδεται στην αστυνομία».

 

Αναφερόμενος στην ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει περιθώριο 30 ημερών για οικειοθελή αποχώρηση, σχολίασε ειρωνικά: «Να το πούμε απλά: “μην είδατε τον Παναγή”». Όπως είπε, σε περίπου δύο ώρες τίθεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει τέτοιου τύπου αβελτηρίες και επιχειρεί να βάλει κυρώσεις για όσους παραμένουν χωρίς άδεια παραμονής.

 

«Πλέον έχουμε αυτοτελές ποινικό αδίκημα. Αν σου απορριφθεί το άσυλο και παραμείνεις, πας στο αυτόφωρο και φυλακίζεσαι -χωρίς αναστολή, χωρίς πληρωμή. Και αν δεν συνεργαστείς για να φύγεις, πας μέσα μέχρι και πέντε χρόνια». Κατά τον ίδιο, η πλειοψηφία όσων απορρίπτονται δεν προέρχεται από χώρες που απειλούνται άμεσα.

 

«Καταργείται κάθε νομιμοποίηση μεταναστών. Πλέον τους λες “άπαξ και μπεις παράνομα στη χώρα, θα είσαι πάντα παράνομος”», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μειώνεται το διάστημα των 30 ημερών στις 15 και στο ενδιάμεσο ενεργοποιείται ηλεκτρονική παρακολούθηση — με τη χρήση βραχιολιού. Παράλληλα, επεκτείνεται η δυνατότητα διοικητικής κράτησης μέχρι και τους 24 μήνες, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, αλλά με εντολή του αστυνομικού διευθυντή.

 

«Πλέον η παραμονή παράνομου μετανάστη στην Ελλάδα έχει συνέπειες», υπογράμμισε.

«Ένας άνθρωπος που μπαίνει παράνομα στη χώρα μου πρέπει να καταλάβει πως μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης»

Αναφερόμενος στην Κρήτη και στο αίτημα των ανθρώπων να μην υπάρχει μια μόνιμη δομή σαν φυλακή, είπε: «Φυλακή δεν είναι. Το ότι του περιορίζεις την κυκλοφορία είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Να μην κυκλοφορεί κόσμος που δεν ξέρεις ποιες είναι οι προθέσεις του».

 

Όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν πως έχει αλλάξει η γλώσσα της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε: «Δεν μπορώ να καταλάβω την υποκρισία. Ένας άνθρωπος που μπαίνει και του απορρίπτεται το άσυλο, γιατί δεν είναι λαθρομετανάστης;» και πρόσθεσε: «Το παράνομος μετανάστης, μας λένε οι ανθρωπιστές θα τους λέμε και παράτυπους, δεν κατάλαβα, ο νόμος έχει νόμιμο και παράνομο (…). Ένας άνθρωπος που μπαίνει παράνομα στη χώρα μου θα πρέπει να καταλάβει πως μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης και όχι φιλοξενίας»

 

«Δέχτηκα μια κριτική για το μενού (στις δομές). Είμαι οπαδός των αντικινήτρων. Όποιος έρχεται εδώ πέρα θα πρέπει να έχει αντίληψη όχι ότι είμαστε ξενοδοχείο. Η λογική πως σε παίρνουμε, σε βάζουμε σε μια δομή, σου δίνουμε τα βασικά είδη, αυτό, το πρώτο τηλέφωνο που θα κάνει θα είναι “παιδιά μια χαρά”».

 

«Αντικίνητρο είναι να ξέρουν πως αυτά τα οποία έχουν είναι τα απολύτως απαραίτητα», εξήγησε περαιτέρω.

 

Στη συνέχεια επιχείρησε να δώσει ένα παράδειγμα… υποδυόμενος τι σκέφτονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, για να καταλάβει ο κόσμος, όπως είπε επανειλημμένα στη συνέντευξή του: «Ένας άνθρωπος έρχεται. Σου λέει “μπαίνω σε μια δομή ημιελευθερίας. Έχω όλες τις παροχές μου”. Αυτή είναι η πραγματικότητα. “Παράλληλα, κάνω αίτηση ασύλου, μπορώ να πάρω και τις 30 μέρες για να φύγω και στο τέλος της ημέρας άμα μου απορριφθούν τα πάντα θα βρίσκομαι εδώ πέρα και θα συνεχίζω αυτό το καθεστώς”. Αυτό είναι μαγνήτης στην Ευρώπη. Το βασικό αντικίνητρο είναι η φυλακή, μην κοροϊδευόμαστε».

 

«Αυτός που πραγματικά προέρχεται από μια εμπόλεμη ζώνη προφανώς θέλει να έρθει στην Ευρώπη (…). Εγώ δεν σέβομαι έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τα σύνορά μου, τους κανόνες μου, τους νόμους μου», ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για ανθρώπους που έχουν θαλασσοπνιγεί και έχουν ταλαιπωρηθεί για να έρθουν στην Ευρώπη.

 

«Σαν άνθρωπο τον σέβομαι, αλλά να σεβαστώ ότι μου παραβιάζει τα σύνορα;», ρώτησε έπειτα, όταν του επισημάνθηκε πως κάποιοι ναι μεν παραβιάζουν νόμο αλλά πεινάνε.

in_article_2_mobile
Πηγήethnos.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα