Δημοσιοποίηση των δεδομένων για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ανά νοσοκομείο και κλινική, κάθε τρίμηνο, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Είμαι επιζών νοσοκομειακής λοίμωξης».
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για την προσωπική εμπειρία του στην Εντατική και τη μάχη με τη νοσοκομειακή λοίμωξη, σε εκδήλωση του ΟΔΙΠΥ και του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Μικροβιακή Αντοχή 2022.
«Σήμερα δεν είμαι εδώ μόνο ως υπουργός Υγείας, αλλά και ως πρόσωπο που έχει πάθει νοσοκομειακή λοιμώξη» είπε.
«Αισθάνομαι πάντα ένα κόμπο, όσο καιρός και να περάσει όταν μιλάω γι’ αυτό, το να κινδυνεύεις να χάσεις τη ζωή σου από κάτι που φαίνεται πολύ απλό».
Ακριβώς πριν από έξι χρόνια, ο Θάνος Πλεύρης έβγαινε από την Εντατική και μεταφερόταν σε απλό θάλαμο. «Την εμπειρία της ΜΕΘ και της διασωλήνωσης, δεν μπορεί κανείς να την κατάλαβει».
«Είχα κάνει μια επέμβαση λέιζερ για κιρσούς, από την πρώτη στιγμή φαινόταν ότι υπάρχει μία λοίμωξη, υπήρξε υποτίομηση και από εμένα και από τον θεράποντα γιατρό. Δεν ήθελα να πάω σε νοσοκομείο, ενώ έβλεπα να πρήζεται το πόδι. Έπαθα σηπτικό σοκ, αν το βιώνεις πραγματικά, αισθάνεσαι ότι πεθαίνεις. Και ξαφνικά σου ανακοινώνουν ότι πρέπει να διασωληνωθείς. Εκεί, η βασική σκέψη ήταν ότι μπορεί να μην γυρίσεις» ανέφερε.
«Έξι μήνες μετά, ακόμα ψάχναμε αν έχει χτυπήσει άλλα όργανα. Σε εμένα είχε χτυπήσει τους πνεύνομες. Έκανα 100 μέτρα και δεν μπορούσα να συνεχίσω». Τότε ήταν που αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων. «Είδα ότι η χώρα μας ήταν δεύτερη στις νοσοκομειακές λοιμώξεις και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Σύμφωνα με τον Υπουργό, ένα μέρος του μεγάλου ποσοστού νοσοκομειακών λοιμώξεων οφείλεται στη χρήση των αντιβιοτικών και τη δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων, και ένα άλλο μέρος οφείλεται στη μη ορθή τήρηση των κανόνων της αντισηψίας εντός των Μονάδων.
Τρεις είναι οι παράγοντες, που αν δεν τηρηθούν, δημιουργούν την ευθύνη: οι κανόνες αντισηψίας, η γρήγορη διάγνωση, η σωστή αντιμετώπιση. Για το πρώτο, τώρα μπαίνουν τα βασικά θεμέλια, είπε ο Υπουργός, μέσω των δράσεων του ΟΔΙΠΥ. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ενώ ο ΕΟΠΥΥ στις νέες συμβάσεις που κάνει με τους παρόχους, στα κριτήρια ποιότητας περιλαμβάνει δείκτη για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Μία από αυτές τις δράσεις, αφορά τους θανάτους από covid-19. ΟΔΙΠΥ, ΕΟΔΥ και υπουργείο Υγείας εξετάζουν ξανά τους φακέλους, «όχι για να μειώσουμε τους θανάτους από covid, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν και δευτερογενείς αιτίες, όπως οι νοσοκομειακές λοιμώξεις». Επίσης, όλα τα νοσοκομεία θα δημοσιοποιούν στοιχεία για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις που έχουν, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. «Αυτό σημαίνει, ότι την επόμενη μέρα γιατροί, νοσηλευτές, διοικητές, Υπουργείο θα ξέρουν ότι στο επόμενο τρίμηνο- τετράμηνο που θα βγουν οι δείκτες, το πρόβλημα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί».
«Αν μια επιπλοκή στη βιβλιογραφία παρουσιάζεται με ένα δείκτη και σε μια κλινική είναι παραπάνω, να ξέρει ο ασθενής τι θα επιλέξει» αλλά και ο ΕΟΠΥΥ να έχει εικόνα για τους παρόχους πρόσθεσε.
«Με τι αλλαγές που γίνονται τώρα, σε ένα λογικό βάθος χρόνου, θα έχουμε αποτέλεσμα και στο κομμάτι των λοιμώξεων» υποστήριξε.
«Θέλω να είμαι ο Υπουργός που αναγνώρισε το πρόβλημα -όλοι όσοι έχουμε διατελέσει Υπουργοί έχουμε αντικειμενική ευθύνη- και πάμε να βρούμε τις λυσεις με τη βοήθεια του ΠΟΥ» δήλωσε ο κ. Πλεύρης και κατέληξε: «Είχα την τύχη όχι μόνο να βγω ζωντανός, αλλά και χωρίς πρόβλημα. Δίπλα σε εμένα υπάρχουν χιλιάδες άτομα, που η ιστορία τους δεν είναι γνωστή. Ευελπιστώ, το έχω βάλει τάμα όταν ανέλαβα, να πούμε ότι μειώσαμε λίγο τους δείκτες».